Uitgeholde beloftenelftallen ontsieren hervatting Jupiler League

Reacties

De beloftenteams in de Jupiler League blijven de gemoederen bezighouden. Een week eerder dan de Eredivisie hervat de Eerste Divisie vrijdagavond het seizoen. En dat wekt competitievervalsing in de hand.

Uitgeholde beloftenelftallen ontsieren hervatting Jupiler League

Jong Ajax, Jong PSV, Jong AZ en Jong Utrecht moeten vrijdag aan de bak. De teams die de beloftenelftallen treffen (Fortuna Sittard, Helmond Sport, RKC Waalwijk en FC Dordrecht) hebben geluk, want de Eredivisie-clubs hebben een groot aantal spelers die doorgaans in de Jong-ploeg uitkomen mee op trainingskamp met de selectie genomen.

Zo heeft de nieuwe Ajax-coach Erik ten Hag in Portugal de beschikking over Norbert Alblas, Luis Orejuela, Leon Bergsma, Mitchel Bakker, Carel Eiting, Noussair Mazraoui, Mateo Cassierra, Dennis Johnsen, Noa Lang en Kaj Sierhuis. Stuk voor stuk spelers die dit seizoen geregeld in actie komen bij Jong Ajax.

Jong Ajax-trainer Michael Reiziger (foto) zal A1-spelers opstellen in Sittard. 'De trainers willen tijdens het trainingskamp altijd elf tegen elf kunnen trainen en ze hebben de spelers ook nodig om twee oefenwedstrijden op één dag te kunnen spelen', legt Reiziger uit. 'Het is een mooi moment om jonge talenten kennis te laten maken met het eerste elftal', vervolgt de trainer, die moet improviseren. 'Omdat dit trainingskamp samenvalt met het begin van de Jupiler League heeft dat consequenties voor de selectie van Jong Ajax. Voor de jongens die nu doorschuiven is dit ook weer een mooie kans.'

Jong PSV
Ook bij Jong PSV ontbreken verschillende spelers, omdat zij met de selectie van de Eindhovenaren in de Verenigde Staten vertoeven. Sam Lammers, Armando Obispo, Pablo Rosario, Albert Gudmundsson, Mauro Júnior en Donyell Malen spelen dit seizoen doorgaans hun wedstrijden in het beloftenelftal.

Fortuna Sittard lijkt op voorhand de grootste winnaar. De Limburgse koploper (weliswaar met een wedstrijd meer gespeeld dan achtervolger NEC) ontvangt Jong Ajax en kan bij winst zelfs beslag leggen op de tweede periodetitel. Het play-offticket is al zeker voor de formatie van trainer Sunday Oliseh, omdat concurrent NEC al verzekerd is van play-offvoetbal. In Nijmegen maken ze zich meer zorgen over het feit dat Fortuna een verzwakt Jong Ajax treft en dat NEC zelf later in de competitie een sterkere Amsterdamse beloftenploeg tegenover zich kan krijgen.

De Jupiler League-clubs hebben overigens zelf ingestemd met een vervroegde competitiehervatting, net zoals zij instemden met spelen tijdens interlandweekenden. Dit om het aantal maandagse speelronden te beperken. Voor die weekenden programmeert de KNVB echter de onderlinge duels van de beloftenploegen. Dat had voor dit weekend ook een optie moeten zijn. Aan de andere kant hebben Ajax, PSV, AZ en Utrecht zelf de keuze wie zij opstellen. Maar een trainingskamp van de eerste selectie wordt qua belang boven een Jupiler League-wedstrijd geplaatst en dus hebben de bepleiters van competitievervalsing in de Jupiler League door de aanwezigheid van de beloftenteams terecht opnieuw een argument.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.