Uitblinker Bergwijn zet punt achter slechte uitreeks PSV

Reacties

PSV heeft de uitwedstrijd tegen Excelsior zaterdagavond overtuigend gewonnen. Steven Bergwijn was met twee goals van grote waarde voor de Eredivisie-koploper, die nu een voorsprong van vijf punten op Ajax heeft.

Uitblinker Bergwijn zet punt achter slechte uitreeks PSV
Excelsior
Excelsior
0 - 2
PSV
PSV

Op vreemde bodem wilde het nog niet vlotten bij PSV in dit kalenderjaar. De topploeg bleef zonder overwinning in zijn laatste drie uitwedstrijden. Daar kwam vorige week dan nog puntenverlies in eigen huis bij, in de topper tegen Feyenoord (1-1). Mark van Bommel besloot na deze voorgeschiedenis tegen zijn gewoonte in voor een gewijzigde basiself tegen Excelsior, waar smaakmakers Ryan Koolwijk (schorsing) en Luigi Bruins (blessure) ontbraken. Jorrit Hendrix ontbrak bij PSV vanwege privé-omstandigheden, maar Gastón Pereiro werd gewoon gepasseerd. En in plaats van voor Érick Gutiérrez koos de PSV-trainer voor jonkies Michal Sadílek (19) en Mohamed Ihattaren (17). De tieners maakten allebei hun basisdebuut in de Eredivisie.

De vuurdoop verliep nagenoeg vlekkeloos voor de twee. PSV heerste vanaf het begin en werd met name over de linkerflank gevaarlijk. Excelsior had moeite met het afstoppen van Angeliño, die vaak veel vrijheid kreeg. Dat werd in de achtste minuut al indirect afgestraft. De Spaanse linksback bracht Bergwijn in stelling en na een kleine dribbel door het strafschopgebied rondde de aanvaller af met een schuiver in de verre hoek: 0-1.

Het werd de avond van Bergwijn en niet die van Hirving Lozano. De Mexicaan was minder gevaarlijk en toen hij eens versnelde, sneed hij zichzelf in de vingers. De buitenspeler liet zich veel te makkelijk vallen na een uitgestoken been van Thomas Oude Kotte, zo oordeelde scheidsrechter Danny Makkelie. Lozano kreeg geel voor een schwalbe, waardoor hij geschorst is voor de thuiswedstrijd van PSV tegen NAC Breda volgende week zaterdag.

PSV had Lozano ook niet in zijn beste vorm nodig tegen Excelsior. In de eerste helft liet de koploper nog na de score verder uit te breiden. Angeliño schoot uit een lastige hoek voorlangs en Luuk de Jong had vanaf links vlak voor rust ook geen geluk bij zijn poging. Excelsior mocht daardoor halverwege nog hopen op een stunt, ondanks geen enkel schot op het Eindhovense doel in de eerste helft.

Die hoop van Excelsior werd in de 54ste minuut aan diggelen geschoten door Bergwijn. Na wanorde in de Rotterdamse defensie was de PSV-aanvaller het scherpst in het strafschopgebied. Hij onderschepte de bal en klopte doelman Alessandro Damen. De 0-2 was voor Bergwijn zijn elfde Eredivisie-doelpunt van het seizoen. De PSV'er was bovendien al twaalf keer de aangever bij een goal en is de enige Eredivisie-speler die zowel qua goals als assists in de dubbele cijfers staat dit voetbaljaar.

Steven Bergwijn maakt handig de 0-2, zijn elfde competitiedoelpunt van het seizoen.
Steven Bergwijn maakt handig de 0-2, zijn elfde competitiedoelpunt van het seizoen.

Lozano liet na de score hoger te laten oplopen. Hij miste oog in oog met Damen na een goede steekpass van De Jong. Het was een zeldzame kans in het laatste halfuur, waarin de Eindhovenaren voortdurend de controle hadden en Excelsior tevergeefs probeerde de aansluitingstreffer te forceren. Lozano eiste tien minuten voor het einde nog één keer de aandacht op. De dribbelaar kreeg een duw in zijn rug van Robin van der Meer, maar Makkelie wilde niets van een strafschop weten. Het was gezien de beelden opvallend dat de scheidrechter door de VAR niet werd gevraagd bij de zijlijn nog eens naar de situatie te kijken.

Bij PSV zal niemand zich er meer boos om maken, wetende dat er uitstekende zaken gedaan zijn in een weekend waarin concurrent Ajax niet in actie komt. De wedstrijd van de Amsterdammers tegen PEC Zwolle is zoals bekend verzet, zodat er voor Ajax een langere rustperiode is in aanloop naar de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid van dinsdag. Zo kan er volgend weekend pas iets gebeuren aan de marge van vijf punten. PSV speelt dan zoals eerder aangegeven zaterdagavond thuis tegen NAC, terwijl Ajax een dag later Fortuna Sittard ontvangt.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
'Sadílek en Ihattaren brachten de dynamiek terug bij PSV'
Bekijk hier al onze video's
Meer PSV
Meer over PSV
Meer Excelsior
Meer over Excelsior
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.