UEFA-lijst: opmars Nederland, grootste bijdrage Ajax

Reacties

Door de Zwitserse exodus en de zege van AZ op Zenit Sint-Petersburg deed Nederland donderdag goede zaken op de UEFA-coëfficiëntenranglijst. Toch lijken 'we' ons vaste Champions League-ticket in elk geval voor één seizoen in te moeten leveren. Acht feitjes over de situatie op de coëfficiëntenranglijst.

UEFA-lijst: opmars Nederland, grootste bijdrage Ajax

• Nummer dertien Nederland bezit 28.663 punten, nog steeds veel minder dan de 32.075 van Zwitserland, dat twaalfde staat. Die positie is cruciaal, want geeft nog recht op één plaats in het hoofdtoernooi van de Champions League in het seizoen 2018/19, mits de UEFA de bestaande regels handhaaft. Er verandert namelijk nogal wat aan de Champions League-opzet.

• De kans dat Nederland dit seizoen nog stijgt is minimaal, maar de Zwitsers kunnen nog niet op hun lauweren rusten. Als AZ en Ajax hun thuis- en uitwedstrijd in de zestiende finale én achtste finale in winst omzetten, kan de vlag uit.

• Op de rangschikking voor het seizoen 2019/20 (oftewel: de laatste 3,5 jaar) staat Nederland wél twaalfde, net boven Zwitserland. 'Onze' achterstand op nummer tien Turkije en nummer elf Tsjechië is op deze ranglijst bovendien te verwaarlozen. Ook hieruit blijkt dat aan de vrije val van Nederland een einde is gekomen.

• Het zal wel toeval zijn, maar sinds de publicatie van het KNVB-rapport Winnaars van Morgen gaat het beter met de Nederlandse clubs. Ons huidige coëfficiënt van 6.700 ligt nu al hoger dan in de voorbije vier seizoenen. In de lopende jaargang, de zogeheten UEFA-ranking, bezet Nederland de twaalfde plaats, gesandwicht tussen Turkije en Israël.

De Belgische clubs maken dit seizoen goede sier in Europa.
De Belgische clubs maken dit seizoen goede sier in Europa.

• Op deze UEFA-ranking staat Spanje als vanzelfsprekend aan kop. De Primera División is na de winterstop nog met zeven clubs vertegenwoordigd. Sinds 2014 wonnen Spaanse clubs alle Europese bekers. Duitsland en Engeland, die beide afscheid moesten nemen van één club, maken de topdrie vol.

• De usual suspects presteren dus weer uitstekend. Zijn er ook landen die verrassend goed voor de dag komen? België, dat met drie clubs overwintert, staat zeer knap zevende. De Zwitsers presteren juist bedroevend met een 22ste plaats. Het enige land dat deze jaargang nul punten heeft behaald is San Marino.

• Ajax leverde de afgelopen vijf seizoenen de grootste bijdrage aan het puntentotaal van Nederland. De Amsterdammers sleepten 53 punten binnen, 5,5 meer dan PSV. AZ sprokkelde 32,5 punten bijeen, terwijl het aandeel van Feyenoord – zestien punten – bescheiden is.

• Wat de laatste seizoenen aan de Nederlandse situatie opvalt, is dat er altijd wel één blok aan het been is. Toevallig is dat steevast de winnaar van de play-offs, die nooit door het voorgeborchte van de Europa League komt. Wil Nederland de opmars voortzetten, dan is het cruciaal dat de komende play-offwinnaar eens een paar Europese potjes wint.

Bekijk hier de mogelijke tegenstanders van AZ en Ajax.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.