'UEFA wijst kampioenen aan bij doemscenario, historie kent één precedent'

Reacties

Mocht het ondanks het uitstellen van het EK niet mogelijk zijn de nationale competities af te ronden door de uitbraak van het coronavirus, dan wil de UEFA dat de huidige koplopers in Europa worden aangewezen als kampioen.

'UEFA wijst kampioenen aan bij doemscenario, historie kent één precedent'
© Pro Shots

Dat zegt de Spaanse krant AS te weten op basis van eerdere uitspraken van UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin (foto). De Sloveen zou er geen voorstander van zijn om helemaal geen kampioenen uit te roepen, mocht het seizoen ook in de zomermaanden niet kunnen worden afgemaakt door de verspreiding van het coronavirus in Europa.

Het stopzetten van de competities heeft uiteraard niet de voorkeur van de UEFA, dat vanaf 13.00 uur met de 55 aangesloten landen vergadert over het lot van het EK en de Europese toernooien. De Europese eindronde zal worden uitgesteld, de Champions League en de Europa League worden mogelijk in afgeslankte vorm afgemaakt.

Als er een definitief besluit is genomen over het EK, kunnen op nationaal niveau plannen worden gemaakt voor de hervatting van de competities. De kans is groot dat die moet worden uitgesteld tot mei, of zelfs later. De FIFA heeft al aangegeven te kijken naar het verlengen van spelerscontracten (eigenlijk lopen die tot 30 juni) voor dit seizoen.

Mocht hervatting van de competities helemaal niet mogelijk zijn, dan hoeft bijvoorbeeld Liverpool volgens AS dus niet te vrezen dat het de eerste landstitel sinds 1990 misloopt. De UEFA zal in dat geval adviseren één lijn te volgen in Europa en op basis van de huidige ranking kampioenen aanwijzen en de Europese tickets toekennen.

Precedent
In de statuten van de diverse competities staan geen regels voor uitzonderlijke situaties als deze. Wel is er één precedent in de historie van het Europese voetbal. In mei 1999 wees UEFA-voorzitter Lennart Johansson een kampioen aan in Servie & Montenegro toen de competitie werd stopgezet na een bombardement van de NAVO: koploper Partizan Belgrado.

Poll (gesloten) De UEFA vergadert dinsdag over onder meer het EK. Wat moet de Europese voetbalbond beslissen?
  • 53% Het EK verplaatsen naar de zomer van 2021 (3.319 stemmen)
  • 16% Het EK verplaatsen naar eind 2020 (1.006 stemmen)
  • 17% Vooralsnog niets en kijken hoe de situatie over een maand is (1.051 stemmen)
  • 14% Het EK helemaal van de kalender halen (908 stemmen)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.