UEFA verandert van koers en laat nationale competities ook na 30 juni doorgaan

Reacties

De UEFA staat toe dat het seizoen 2019/20 ook na 30 juni mag worden afgemaakt, zo bevestigt de KNVB. Vóór 3 augustus moeten de competities zijn afgerond, zo meldde de KNVB. Later werd gesteld dat dat geen harde deadline is maar een streven. 

UEFA verandert van koers en laat nationale competities ook na 30 juni doorgaan
© Pro Shots

Twee weken geleden was de insteek nog dat de competities en de Europese toernooien uiterlijk 30 juni moeten eindigen. Nu is gebleken dat de coronacrisis nog lang niet voorbij is, verandert de UEFA van koers: de competities mogen nu ook na 30 juni eindigen. Dat geldt waarschijnlijk eveneens voor de Champions League en Europa League. Een ontknoping in juli en augustus is wat de UEFA betreft een optie, zo meldde de Duitse omroep ZDF eerder op de dag.

'Aangegeven is dat alle competities in Europa voor 3 augustus moeten zijn afgerond. Dit houdt in dat er in de tweede helft van juni zal moeten worden gestart met hervatting van de competitie. Daarbij blijft voor ons het belang van de nationale gezondheid het uitgangspunt, inclusief die van onze voetballers, trainers, supporters en scheidsrechters. We gaan hoe dan ook pas voetballen als het volgens het RIVM veilig is. Gezondheid staat voorop, altijd en vooral nu', meldt de KNVB. De eerste zin werd later aangepast naar: 'Hierbij is aangegeven dat het streven voor alle competities in Europa is dat ze voor 3 augustus zijn afgerond.'

Scenario's
Dinsdag bleek uit de persconferentie van het kabinet over verlenging van de maatregelen dat de Eredivisie niet voor 1 juni mag worden hervat. 'KNVB, ECV en CED kunnen echter op basis van de sessie met UEFA verder invulling geven aan eerder door ons genoemd scenario 2; eventuele hervatting van de competitie', bericht de voetbalbond. 'We gaan hierover met alle betrokkenen in breed overleg. Daarbij zullen de bevindingen en adviezen van RIVM en overheid zoals altijd leidend blijven. Er zal veel aan de orde komen: veiligheid, wel of geen publiek, fysieke belasting van spelers, uitzendschema's en meer.'

'Vanzelfsprekend houden we ons ook bezig met scenario 3, het definitief stopzetten van de competities. Op dit moment worden alle consequenties, bijvoorbeeld de financiële impact hiervan, in beeld gebracht. Daarnaast wordt met elkaar in het voetbal gekeken naar een plan om de betaald voetbalclubs te helpen in deze immense problematiek, mocht de lopende competitie geschrapt worden.'

Transfers
Doorspelen na 30 juni betekent wel dat het transferreglement moet worden aangepast, aangezien veel verbintenissen na 30 juni aflopen. De FIFA was dit al aan het onderzoeken.

'Los van details over het resterende competitieprogramma, liggen er bij UEFA (en FIFA) nog veel vragen, met name over per 1 juli aflopende spelerscontracten en transfers. Op die kwesties komt UEFA nog terug, onder andere in een algemene vergadering die voor half april gepland staat', zo bericht de KNVB.

Bij de videoconference schoven vertegenwoordigers van 55 nationale bonden aan, die zich lieten bijpraten door de UEFA over de voortgang van de werkgroepen. De comités werden ruim twee weken geleden ingesteld, op de dag dat de UEFA besloot het EK te verplaatsen naar medio 2021.

Interlands
Een van de beslissingen die de UEFA heeft genomen is het schrappen van de juni-interlands. Oranje zou nog oefenen tegen Griekenland (28 mei, maar formeel de interlandperiode van juni) en Wales (6 juni).

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.