UEFA-onderzoek: Eredivisie verdeelt tv-geld oneerlijker dan concurrentie

Reacties

De Eredivisie verdeelt het tv-geld onevenwichtiger dan de meeste concurrerende competities. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van de UEFA.

UEFA-onderzoek: Eredivisie verdeelt tv-geld oneerlijker dan concurrentie

In Nederland krijgen Ajax en PSV ruim vijf keer zoveel mediageld als de nummer laatst. Van de vijftien sterkste competities in Europa is alleen in Portugal de geldverdeling nog schever. Dat komt omdat daar de rechten door de clubs nog individueel worden verkocht en niet collectief.

Clubs in het rechterrijtje en de Keuken Kampioen Divisie klagen al langer over de verdeling. Ze horen vaak dat het hier geen Engeland is waar topclubs dankzij de enorme inkomsten makkelijk een paar honderd miljoen kunnen weggeven. Nu blijkt dus dat ook bijna alle andere, minder rijke competities een gelijkmatiger model hanteren. Ze streven daarmee naar meer evenwicht en een spannende en aantrekkelijke competitie.

De Eredivisie zal de verdeling voorlopig niet veranderen. Aanpassingen komen meestal tot stand bij nieuwe tv-deals. Het twaalfjarige contract met FOX is pas halverwege en loopt nog door tot het seizoen 2024/25.

Het tv-contract zal de Eredivisie de komende jaren overigens verder terugwerpen. In Europa namen alleen vorig jaar de tv-inkomsten al toe met 1,2 miljard euro. De Belgische clubs verdienen in een kleinere markt nu hetzelfde als de Nederlandse. Ook de Zwitserse en Oostenrijkse competitie komen dankzij nieuwe contracten dichterbij de Eredivisie.

Lees meer over het UEFA-onderzoek op VI PRO.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.