'UEFA niet onder de indruk van dreigende wedergeboorte Super League'

Reacties

De UEFA is niet bang voor een terugkeer van de Super League-ideeën. De Europese voetbalbond legt het oordeel van een rechtbank uit Madrid naast zich neer en blijft achter de straffen van de Super League-oprichters staan.

'UEFA niet onder de indruk van dreigende wedergeboorte Super League'
© Pro Shots

Barcelona, Juventus en Real Madrid kwamen vrijdagavond met een trots statement. Een rechtbank in de Spaanse hoofdstad floot de UEFA terug. De bond had juridisch niet het recht om clubs te straffen voor hun aandeel in de plannen voor de Super League. Twaalf clubs, naast Barça, Juve en Real Madrid ook Arsenal, AC Milan, Chelsea, Atlético Madrid, Internazionale, Liverpool, Manchester City, Manchester United en Tottenham Hotspur, kwamen met het baanbrekende idee om een eigen competitie op te richten.

Er ontstond een heleboel commotie in de voetbalwereld en negen clubs stapten uit de Super League. Zij werden door de UEFA gestraft met een boete en een verlaging van de verdiensten uit Europese competities. Met Barcelona, Juventus en Real Madrid had de bond nog een appeltje te schillen, die clubs bleven openlijk achter het idee van de Super League staan.

Alles over het falen van de Super League

De drie Europese grootmachten spanden met succes een zaak aan tegen de straffen van de UEFA. Een rechtbank draaide de straffen terug, maar bronnen rondom de UEFA hebben aan The Times verteld dat deze uitspraak wordt afgewezen. Deze complexe materie wordt immers ook door het Europees Hof getoetst en de Europese voetbalbond rekent erop dat die instelling de acties van de UEFA rechtvaardigt.

Ook de plannen om de Super League via een andere opzet aantrekkelijker te maken voor andere clubs zorgt niet voor paniek binnen de UEFA. Een deel van de woede op de Founding Clubs richtte zich op het feit dat de Super League een gesloten competitie zou worden. In de statements hintten Barça, Juve en Real Madrid op een andere aanpak voor de Super League 2.0, maar het is te laat volgens de anonieme bron: 'Het idee is dood, de fans hebben daarvoor gezorgd en er komt geen wederopstanding.'

Wie zich wel publiekelijk uitsprak was Javier Tebas, baas van La Liga. Hij haalde de uitspraak van de Spaanse rechtbank eerder al onderuit. 'Het is weer dezelfde rechter, die zal altijd op dezelfde manier uitspraak doen. Er worden veel grappen gemaakt in die rechtbank', nam de beleidsbepaler geen blad voor de mond.

Vooralsnog zal er reikhalzend uitgekeken worden naar de uitspraak van heEuropees Hof van Justitie. Die zal nog lang op zich laten wachten, op de website van de instelling staat dat de UEFA en de European Super League Company (met de stichtende clubs) tot 13 september hebben om schriftelijke opmerkingen aan te leveren. Pas daarna wordt bepaald of er een zitting plaats moet vinden.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.