UEFA mobiliseert bonden tegen plan FIFA

Reacties

Het rommelt weer tussen de internationale voetbalbonden FIFA en UEFA. Gianni Infantino, voorzitter van FIFA, heeft zijn omstreden plannen voor nieuwe competities opnieuw op de agenda gezet van een bestuursvergadering later vandaag. Infantino schermt al langer met een miljardenbod van anonieme investeerders die een nieuw club-WK en een wereldwijde Nations League willen financieren.

UEFA mobiliseert bonden tegen plan FIFA

Binnen Europa worden die plannen gezien als concurrentie van de bestaande competities. De mondiale Nations League zou elke twee jaar moeten uitmonden in een mini-WK (de Confederations Cup vervalt dan). De schetsen van het nieuwe club-WK zijn wat minder duidelijk. Waar het aanvankelijk zou gaan om 24 deelnemers die elke vier jaar strijden om de wereldtitel, zou Infantino nu zelfs nadenken over een jaarlijkse editie.

Vooral die laatste plannen leiden tot paniek bij UEFA, die vreest dat de Champions League aan status en waarde zal gaan inleveren. Nu is de Champions League met een omzet van drie miljard euro per jaar de melkkoe van de UEFA. Alle nationale bonden, waaronder dus ook de KNVB, zijn inmiddels gevraagd om UEFA te machtigen in de strijd tegen FIFA. Met de steun van de nationale bonden op zak kan UEFA een sterk blok vormen richting Infantino.

Vorige week werd al een brandbrief verstuurd door het World League Forum, een verbond van 38 competities waarbij ook de Eredivisie is aangesloten. De leagues bekritiseerden het solistische optreden van FIFA en de toch al overvolle speelkalender.

Intussen denkt UEFA zelf na over een derde Europese toernooi vanaf 2021. Het plan is om de Europa League in te krimpen van 48 naar 32 clubs en een nieuw toernooi met 32 clubs toe te voegen. De Champions League blijft bestaan uit 32 deelnemers. Met de nieuwe indeling gaan 96 clubs Europees voetbal spelen. Nu zijn dat er nog 80.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.