UEFA breidt EK niet uit: wel wijzigingen in Nations League en kwalificatiereeksen

Reacties

De UEFA heeft besloten om het deelnemersveld voor het EK (voorlopig) niet uit te breiden. Het toernooi blijft daardoor ook na 2024 door 24 landen gespeeld worden. Wel zijn er door de Europese bond veranderingen aangekondigd voor de EK- en WK-kwalificatiecyclus en de Nations League.

UEFA breidt EK niet uit: wel wijzigingen in Nations League en kwalificatiereeksen
© Pro Shots

Het deelnemersveld voor het WK wordt flink uitgebreid, van 32 naar 48 landen, en de vraag was of de UEFA voor het EK het voorbeeld van de FIFA zou gaan volgen. Woensdag werd duidelijk dat dit niet het geval zal zijn. De UEFA heeft ervoor gekozen om het EK niet groter te maken dan de eindronde nu is; het deelnemersveld blijft uit 24 landen bestaan.

De weg naar het EK gaat wel iets veranderen. Momenteel worden de 53 landen nog verdeeld over tien groepen, waarvan er zeven uit vijf landen en drie uit zes landen bestaan. Na het EK van 2024 worden er twaalf groepen gevormd, van vier of vijf landen. De UEFA denkt op deze manier de voorspelbaarheid van de kwalificatiepoules te kunnen bestrijden.

Voor de WK-kwalificatiecyclus gaat dezelfde opzet gelden.

nations league

Ook de Nations League komt er ietwat anders uit te zien. De Final Four wordt in de toekomst de Final Eight: er komt een extra knock-outfase richting de eindzege. Momenteel is het zo dat de winnaars van de groepen in League A om het goud gaan strijden. Bij deze editie zijn dat Nederland, Kroatië, Spanje en Italië. Straks plaatsen ook de nummers twee zich voor de eindronde en gaan de groepswinnaars in de kwartfinales tegen de runner-ups spelen.

De nummers drie uit League A gaan in play-offs tegen nummers twee uit League B strijden tegen degradatie/om promotie. Datzelfde geldt voor de nummers drie uit League B (tegen nummers twee uit League C). Er wordt door de Europese bond niks gemeld over extra promotie/degradatie tussen C en D. 

De UEFA benadrukt dat er door de wijziging geen extra wedstrijden bijkomen. De kwartfinales en play-offwedstrijden zullen worden afgewerkt in maart; op het moment is het zo dat landen dan kwalificatiewedstrijden spelen. Omdat de kwalificatiegroepen kleiner worden, valt hier dus in te schuiven.

De wijzigingen zullen ingaan na het EK van 2024. Voor het aankomende toernooi in Duitsland zijn de kwalificatiegroepen immers al samengesteld. Nederland zit in een poule met Frankrijk, Ierland, Griekenland en Gibraltar. 

Tot slot meldde de UEFA dat de strijd om de Europese Super Cup in het seizoen 2023/24 niet in Kazan, maar in het Griekse Athene zal worden gespeeld. Kazan moet de organisatie van het treffen tussen de Champions League- en Europa League-winnaar overdragen vanwege de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. De wedstrijd om de Super Cup staat voor woensdag 16 augustus op de rol.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.