UEFA beslist: Sevilla vervangt woedend Bilbao als EK-speelstad

Reacties

Het is officieel: er zullen géén EK-wedstrijden worden gespeeld in het San Mamés-stadion in Bilbao. Dat heeft de UEFA bekendgemaakt, tot woede van de stad Bilbao zelf. De EK-duels op Spaans grondgebied gaan nu naar Sevilla.

UEFA beslist: Sevilla vervangt woedend Bilbao als EK-speelstad
© Pro Shots

Bilbao werd (net als onder meer Amsterdam) zeven jaar geleden aangewezen als een van de twaalf speelsteden voor het EK 2020, dat door de coronacrisis is uitgesteld naar de zomer van 2021. Door diezelfde coronacrisis was het lange tijd onduidelijk of en hoeveel fans er in de verschillende stadions in de verschillende landen aanwezig zouden mogen zijn.

Twee weken geleden kwam er dan eindelijk wat meer duidelijkheid. Net als in Amsterdam zullen er ook in Boekarest, Glasgow, Kopenhagen, Londen en Sint-Petersburg een bepaald aantal fans aanwezig mogen zijn. Dat geldt ook voor München en Roma, alleen is nog niet duidelijk hoeveel precies. De zorgenkindjes waren Dublin en Bilbao. Zo liet de Spaanse regering weten dat de Baskische regering onmogelijk op tijd kan voldoen aan de eisen en dat Bilbao daardoor geen toeschouwers kan toelaten.

Nu is de kogel door de kerk: Bilbao is geschrapt als speelstad en wordt vervangen door Sevilla. De Baskische instanties die verantwoordelijk zijn (of beter gezegd: waren) voor de organisatie reageren via de officiële kanalen woedend. 'We staan niet toe dat er een loopje wordt genomen met Bilbao en de Baskische instituties', zo luidt een statement. 'Niemand gaat ons imago beschadigen of onze ervaring in twijfel trekken. Geen enkele partij mag twijfels hebben over het feit of wij wel geschikt zijn om sportieve, culturele of sociale evenementen van internationale allure te organiseren.'

Daarmee richt Bilbao zich dus direct tot de UEFA. De stad stelt dat er in 2014 een contract is ondertekend en dat er vooralsnog aan alle voorwaarden is voldaan. Het zijn echter de strenge eisen van de Baskische regering (met betrekking tot voorkoming van verspreiding van het virus) die een streep door de rekening zetten, zo vindt de UEFA. Bilbao benadrukt dat het alles in het werk wilde stellen om het EK deels en veilig in Baskenland te laten af te laten werken, maar dat is nu te laat.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.