Tyler Adams, Keïta-opvolger nu al onmisbaar bij RB Leipzig

Reacties

Tyler Adams maakt in zijn eerste maanden veel indruk bij RB Leipzig. De twintigjarige middenvelder kwam in de winterstop over van New York Red Bulls en is nu al onmisbaar in het team van trainer Ralf Rangnick. Leipzig gaat zaterdag (aftrap 15.30 uur) op bezoek bij Schalke 04, dat deze week Domenico Tedesco ontsloeg en Huub Stevens als vervanger aanstelde.

Tyler Adams, Keïta-opvolger nu al onmisbaar bij RB Leipzig

Leipzig maakte begin december melding van de komst van Adams. Een deal met New York Red Bulls lag voor de hand gezien het Red Bull-netwerk waar Leipzig deel van uitmaakt. Rangnick was direct in zijn nopjes met de komst van de jonge Amerikaan. 'We zijn ervan overtuigd dat Tyler ons middenveld meteen zal versterken.'

Het leek het standaard welkomstpraatje van Rangnick op de clubsite van Leipzig. Ruim twee maanden later weten de Duitse voetbalvolgers wel beter: Adams is een groeibriljant die het makkelijk aankan in de basis. De middenvelder lijkt ook de officieuze opvolger van Naby Keïta, die alweer bijna een jaar geleden door Liverpool voor liefst zestig miljoen euro werd gekocht. Leipzig haalde hem twee jaar eerder voor minder dan de helft van dat bedrag op bij Red Bull Salzburg.

Adams zou Leipzig slechts 2,65 miljoen euro hebben gekost, maar de zusterclub uit New York heeft wel een doorverkooppercentage van liefst 33 procent afgedwongen. Bij een eventuele deal zoals die met Liverpool en Keïta lopen de New Yorkers dus binnen. Gezien de ontwikkeling van Adams lijkt de kans klein dat hij zijn tot medio 2023 lopende contract gaat uitdienen. Sinds zijn debuut tegen Fortuna Düsseldorf eind januari (0-4 zege) staat Adams in vrijwel alle duels in de basis.

Christian Pulisic (Borussia Dortmund), Weston McKennie (Schalke 04) en Tyler Adams (RB Leipzig) bij het nationale elftal van de Verenigde Staten.
Christian Pulisic (Borussia Dortmund), Weston McKennie (Schalke 04) en Tyler Adams (RB Leipzig) bij het nationale elftal van de Verenigde Staten.

Rangnick kreeg eerder al eens spijt dat hij de middenvelder op de bank liet beginnen. Bijvoorbeeld in de thuiswedstrijd tegen 1899 Hoffenheim van ruim twee weken geleden. Adams begon op de bank, Rangnick koos voor een 3-5-2-formatie. Echt goed ging dat niet. Leipzig creëerde nauwelijks kansen en stond bij rust met 1-0 achter door een doelpunt van Andrej Kramaric.

Rangnick bracht vervolgens geen extra aanvaller, maar haalde centrumverdediger Ilsanker in de rust naar de kant voor Adams en keerde terug naar een 4-4-2-formatie. In de slotfase gunde de Amerikaan ploeggenoot Marcel Sabitzer de ruimte op het middenveld. Via Marcel Halstenberg kwam de bal terecht bij Wille Orban, die met een schuiver voor de gelijkmaker zorgde. 'Als ik de tijd zou kunnen terugdraaien, was ik in deze formatie gestart en had Tyler in de basis gestaan', gaf Rangnick na afloop toe.

De trainer had er tegen Hoffenheim meer vertrouwen in dat Adams de aanvallers die er al stonden in stelling kon brengen dan dat een extra aanvaller voor meer dreiging zou gaan zorgen. De middenvelder staat bekend om zijn voetbalintelligentie, vele succesvolle tackles en de durf om risico te nemen in de opbouw. Met Adams lijkt Leipzig weer een regisseur in handen te hebben na de leegte die Keïta achterliet. Voor de Bundesliga betekent het opnieuw een talent uit de Verenigde Staten dat voor zijn kans in Duitsland gaat, na onder anderen Christian Pulisic, Weston McKennie en Josh Sargent.

Schalke 04
Schalke 04
0 - 1
RB Leipzig
RB Leipzig
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.