Twinkelend Twente overklast Heerenveen: bestemming Europa in zicht

Reacties

FC Twente heeft overtuigend de finale van de play-offs om Europees voetbal gehaald. Met een groot vertoon van macht werd SC Heereveen met de staart tussen de benen terug naar Friesland gestuurd: 4-0.

Twinkelend Twente overklast Heerenveen: bestemming Europa in zicht
© Pro Shots
FC Twente
FC Twente
4 - 0
sc Heerenveen
sc Heerenveen

Twente won het heenduel in het Abe Lenstra Stadion donderdag nog met 1-2 nadat Vaclav Cerny de score had geopend en Thom Haye op slag van rust gelijkmaakte, waarna Manfred Ugalde de winnende maakte. Zijn 'gallery-play-goal' in blessuretijd bleek de opmaat naar de uitbarsting van de Enschedeërs zondagmiddag.

De Costa Ricaan kreeg in de return van trainer Ron Jans opnieuw de voorkeur in de punt van de aanval ten faveure van Ricky van Wolfswinkel. Ramiz Zerrouki, die midweeks geblesseerd het veld verliet in Friesland, stond ook aan de aftrap in de Grolsch Veste. Bij Heerenveen keerde Jeffrey Bruma terug als basisspeler. Hij verving de niet geheel fitte Pawel Bochniewicz.

Twente overklaste Heerenveen vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Pol van Boekel en de eerste kans was dan ook voor de thuisploeg. Virgil Misidjan snelde langs Milan van Ewijk, gaf voor met links waarna Cerny de bal tegendraads inkopte. Noppert pakte de inzet van de Tsjech klemvast. Nadat Michal Sadilek ten koste van een gele kaart een counter van Heerenveen onschadelijk had gemaakt, ging Twente vrolijk verder en dat leverde de verdiende openingstreffer op. Wie anders dan Cerny was daarbij betrokken. De buitenspeler gaf de assist op Michel Vlap, die weinig ruimte nodig had om een gaatje te vinden tegen zijn oude liefde. De aanvallende middenvelder schoot beheerst, via de binnenkant van de paal, binnen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Michel Vlap juicht ingetogen nadat hij FC Twente op 1-0 heeft gezet.
© Pro Shots
Michel Vlap juicht ingetogen nadat hij FC Twente op 1-0 heeft gezet.

Na de openingsgoal bleef het tempo van Twente hoger dan dat van de gasten uit Friesland en was het wachten op de verdubbeling van de marge. Joshua Brenet vond eerst nog Noppert op zijn weg, maar dat bleek slechts uitstel van excecutie te zijn. Robin Pröpper kopte een rebound na een schot van Vlap met gevaar voor lijf en leden binnen: 2-0.

De koek was voor rust nog niet op voor Twente, dat niets te duchten had van Heerenveen. De Friezen waren als een speelbal voor de Tukkers, waar in het veld al voorzichtig werd gelachen na een gemiste kans van Vlap. Daarna vond Cerny na een flitsende combinatie met Ugalde nog de benen van Noppert, maar uit een razendsnelle counter was het alsnog raak voor de formatie van Jans. Brenet was het eindstation na wederom een assist van Cerny.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ondanks drie wissels van trainer Kees van Wonderen liep Heerenveen ook in het tweede bedrijf direct weer achter de feiten aan. Het viel Ugalde te verwijten dat de marge niet naar vier werd gebracht nadat de spits oog in oog met Noppert naast schoot. Toch bleef er - ondanks de ruime voorsprong - nog genoeg leven in de brouwerij van Twente, dat de marge nog maar eens vergrootte.

Zerrouki pakte een afvallende bal op, liep drie Friezen voorbij en de naar Feyenoord vertrekkende middenvelder hield ook nog eens het overzicht. Bij de tweede paal gaf Misidjan het laatste zetje voor de 4-0. Daarna geloofden beide ploegen het wel in het zonovergoten Enschede. Klein smetje op de sublieme zege voor Twente was het uitvallen van Misidjan, die naar zijn hamstring greep. Omdat Jans al uitgewisseld was, maakte de thuisploeg het duel met tien man af.

In de finale van de play-offs om Europees voetbal treft Twente donderdag 8 juni de winnaar van de tweestrijd tussen Sparta en FC Utrecht. In Rotterdam wordt de return zondag 4 juni om 18.00 uur in gang geschoten. Het Sparta van trainer Maurice Steijn verdedigt een voorsprong van 2-1 ten opzichte van de Domstedelingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.