Twente verslaat Cukaricki opnieuw en wacht strijd met Fiorentina

FC Twente mag zich opmaken voor een tweeluik met Fiorentina om een plek in de groepsfase van de Conference League. De Enschedeërs klaarden donderdagavond de klus in de derde voorronde tegen FK Cukaricki, door met 4-1 te winnen na de eerdere 1-3 zege in Servië. Na een vroege achterstand toonde de ploeg van Ron Jans veerkracht.

FC Twente
FC Twente
4 - 1
Cukaricki Stankom

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Twente na de wedstrijd van vorige week, maar toch zullen de supporters in Enschede even geschrokken zijn in de openingsfase. Cukaricki zette meteen druk, kreeg een vroege kans via Vladimir Lucic en kwam in de zevende minuut daadwerkelijk op voorsprong. Na een lange bal van Bojan Roganovic liep Luka Adzic weg uit de rug van Joshua Brenet. De ex-speler van FC Emmen en PEC Zwolle dook op voor Lars Unnerstall en schoof de bal door de benen van de keeper.

Toen Unnerstall vier minuten later de 0-2 van Samuel Owusu moest voorkomen, was de onvrede en verbazing hoorbaar op de tribune. Maar die was van korte duur, want Twente draaide de wedstrijd volledig om in het restant van de eerste helft. De gelijkmaker viel op gelukkige wijze: na een indraaiende vrije trap van Gijs Smal trapte Mohamed Badamosi in het strafschopgebied mis, waardoor bij de tweede paal een niet te missen kans ontstond voor Robin Pröpper.

Het doelpunt deed Twente zichtbaar goed. De ploeg van Jans voetbalde plots veel frisser en verzorgder dan in het eerste kwartier. Daar kwamen meerdere kansen uit voort. De vrijgelopen Michel Vlap kopte naast na een voorzet van Brenet; Smal schoot voorlangs. De voorin voortdurend actieve Brenet leidde uiteindelijk de 2-1 in. Hij bediende Daan Rots, wiens voorzet op waarde werd geschat door Vlap. De aanvallende middenvelder liep zich vrij en kopte de bal onder doelman Novak Micovic.

Aan de overzijde ontstond plots een serieuze kans op de 2-2. Badamosi mocht de bal van dichtbij aannemen en stuitte op de sterk keepende Unnerstall. Collega-doelman Micovic voorkwam de 3-1 uit een kopbal van Rots. Ook in de tweede helft waren er mogelijkheden aan weerszijden. Het spel ging met name in het eerste kwartier na de pauze op en neer; het balbezit was voor Twente, maar Cukaricki werd ook meermaals gevaarlijk. Zo moest Unnerstall redding brengen op pogingen van Samuel Owusu en invaller Djordje Ivanovic.

Namens Twente roerde onder meer Brenet zich. De opgestoomde rechtsback werd gelanceerd door een steekpass van Ricky van Wolfswinkel en testte de reflexen van de keeper van Cukaricki. Even daarna belandde een inzet van Brenet in de handen van Micovic. Gaandeweg de tweede helft werd Twente slordiger en nam het aantal grote mogelijkheden af. Cukaricki besefte dat een comeback onrealistisch was, terwijl bij Twente de noodzaak afnam om de tegenstander onder grote druk te zetten. Toch vielen er nog twee doelpunten, allebei van Christos Tzolis. Na een pass van Vlap schoot hij vanbuiten het strafschopgebied raak, om in de blessuretijd met nog een fraaie goal de eindstand te bepalen.