FC Twente heeft zaterdag op de valreep een punt gepakt tegen streekgenoot Heracles Almelo, dat belangrijke punten liet liggen in de jacht op een Europees ticket.

FC Twente
FC Twente
1 - 1
Heracles Almelo

Voor Ron Jans was het zaterdag een bijzondere middag. Voor de 500ste keer zat hij als trainer op de bank in de Eredivisie. 'Normaal heb ik zoiets van het zijn cijfertjes, maar vijfhonderd is best veel. Dat is toch wel mooi en mag je best trots op zijn. Al is een goede wedstrijd en een zege op Heracles belangrijker', zei de coach, die voor de wedstrijd in het zonnetje werd gezet.

Jans had in de aanloop van zijn jubileumduel bij zijn spelers weer de felheid gezien die hij vorige week tegen Fortuna Sittard zo had gemist. Na ruim een uur kwam dat vuur ook naar boven, toen aanvoerder Wout Brama zich opwond over theatraal gedrag van Luca de la Torre. Maar tot veel kansen leidde het voor rust niet. In de 27ste minuut was FC Twente wel dicht bij een goal, maar de paal en Robin Pröpper voorkwamen dat Danilo de score opende. Het waren de schamele hoogtepunten in de eerste helft.

Ook na rust kwam de Derby van het Oosten moeizaam tot ontbranding. In de 71ste minuut werd de lont in het kruitvat gestoken door Mats Knoester. De verdediger van Heracles kopte raak uit een voorzet van de jarige Rai Vloet.

Een kwartier voor tijd dreigde Heracles die voorsprong te moeten inleveren nadat Giacomo Quagliata Twente-invaller Queensy Menig in het zestienmetergebied ten val had gebracht. Danilo stond klaar om vanaf elf meter de 1-1 te maken, maar werd op advies van de VAR teruggefloten. De bal had bij de doeltrap van goalie Joël Drommel, die met zijn lange pass de aanval had ingeleid, niet stilgelegen.

Het bleek uitstel van executie voor Heracles. Met een schitterend schot in de kruising tekende Danilo in de 85ste minuut alsnog voor de gelijkmaker. Door het resultaat liet Heracles belangrijke punten liggen in de strijd om een plaats in de play-offs om een Europees ticket. De ploeg van Frank Wormuth moet op basis van mindere doelcijfers de begeerde achtste plaats aan Sparta Rotterdam laten.