Tweede Kamer windt zich op over nieuwe sponsordeal Arsenal

Arsenal kondigde woensdag niet alleen Unai Emery aan als nieuwe manager, maar ook een nieuwe sponsordeal en die roept veel vragen op. Regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking om opheldering gevraagd.

Tweede Kamer windt zich op over nieuwe sponsordeal Arsenal
© Arsenal

De komende drie seizoenen komt er op de mouwen van het Arsenal-shirt 'Visit Rwanda' te staan. Het moet de toerisme-industrie van het Afrikaanse land bekendheid geven. Rwanda betaalt bijna 35 miljoen euro, meldt The East African. Volgens de krant is de Rwandese president Paul Kagame een fervent Arsenal-fan.

De nieuwe deal is veel kamerleden in het verkeerde keelgat geschoten. 'Ik ben verontwaardigd dat een land waar wij stevig financieel hulp aan verlenen, nu voor maar liefst 30 miljoen euro shirtsponsor is geworden van een grote Engelse voetbalclub', reageert Joël Voordewind (ChristenUnie) tegenover de NOS. Bente Becker (VVD) wil van Kaag weten of zij van plan is de ontwikkelingsrelatie te heroverwegen. 'En of zij Rwanda op z'n minst op deze beslissing wil aanspreken.'

Niet alleen de regeringspartijen zijn kritisch. Ook de oppositie wil opheldering. 'Onze ontwikkelingshulp gaat natuurlijk niet naar de regering van Rwanda en het is goed dat Rwanda probeert de economie een impuls te geven', reageert Isabelle Diks (GroenLinks). 'Maar het is ontmoedigend dat dit soort uitgaven wordt gedaan, terwijl de internationale gemeenschap juist probeert iets aan de verschrikkelijke armoede in het land te doen.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen