'Twee landen maken meer kans op wereldtitel dan Nederland'

Reacties

Alleen Brazilië en Argentinië maken meer kans om wereldkampioen te worden dan het Nederlands elftal, zo heeft databureau Gracenote berekend. De kans op een allereerste wereldtitel van Oranje wordt ingeschat op zeven procent.

'Twee landen maken meer kans op wereldtitel dan Nederland'
© Pro Shots

Brazilië is met een kans van twintig procent de voornaamste kandidaat; Argentinië volgt met zestien procent. Spanje en Nederland delen de derde plaats met zeven procent kans; landen als België (zes procent), Portugal (vijf procent) en regerend wereldkampioen Frankrijk (ook vijf procent) wordt minder perspectief toegedicht. De uitkomsten volgen uit een groot aantal simulaties van het toernooiverloop. 

Argentinië heeft volgens Gracenote een kans van 89 procent om de groepsfase te overleven. Voor Brazilië is die kans bijna even groot (88 procent). Nederland staat op die lijst op de derde plek (78 procent). Opvallend is dat Ecuador (54 procent) en Qatar (41 procent) een grotere kans zouden hebben dan Senegal (28 procent) om de poule van Oranje te overleven.

Het meest waarschijnlijke toernooiverloop resulteert in een uitschakeling van Nederland in de kwartfinale tegen Argentinië, nadat Oranje in de achtste finale te sterk is gebleken voor Iran. Argentinië wordt op zijn beurt uitgeschakeld door Brazilië, dat in de finale te sterk is voor België.

Het meest waarschijnlijke toernooiverloop volgens Gracenote.
© Gracenote
Het meest waarschijnlijke toernooiverloop volgens Gracenote.

De berekeningen van Gracenote zijn gebaseerd op de zogeheten Elo-rating, die oorspronkelijk afkomstig is uit de schaakwereld. Er wordt met name gekeken naar behaalde resultaten. Dat Oranje sinds de uitschakeling door Tsjechië op het EK van 2021 geen wedstrijd meer verloor, heeft dus een belangrijke rol gespeeld.

Volgens het databureau maken Costa Rica, Tunesië, Australië, Senegal, Saoedi-Arabië, Ghana en Kameroen nul procent kans om op 18 december tot wereldkampioen gekroond te worden. WK-organisator Qatar zou één procent kans maken om de voetbalwereld op zijn kop te zetten en wereldkampioen te worden in eigen land.

WK 2018
Voorafgaand aan het WK van 2018 werd Brazilië ook tot favoriet gebombardeerd door Gracenote, met een kans van 22 procent. De Goddelijke Kanaries kwamen toen niet verder dan de kwartfinale. De uiteindelijke wereldkampioen Frankrijk werd vooraf zes procent kans toegedicht. Gracenote beschreef een finale tussen Brazilië en Spanje als het meest waarschijnlijke scenario, maar Frankrijk en Kroatië plaatsten zich voor de eindstrijd. Het moge duidelijk zijn dat de voorspellingen met een korrel zout genomen moeten worden. 

Kans op wereldtitel per land

Land Kans
Brazilië 20 procent
Argentinië 16 procent
Spanje 7 procent
Nederland 7 procent
België 6 procent
Frankrijk 5 procent
Portugal 5 procent
Denemarken 4 procent
Uruguay 4 procent
Engeland 3 procent
Duitsland 3 procent
Zwitserland 3 procent
Kroatië 2 procent
Servië 2 procent
Iran 2 procent
Ecuador 2 procent
Verenigde Staten 1 procent
Japan 1 procent
Marokko 1 procent
Canada 1 procent
Polen 1 procent
Zuid-Korea 1 procent
Qatar 1 procent
Wales 1 procent
Costa Rica 0 procent
Tunesië 0 procent
Australië 0 procent
Senegal 0 procent
Saoedi-Arabië 0 procent
Ghana 0 procent
Kameroen 0 procent

Qatar zou 41 procent kans hebben om de groep te overleven. Pieter Zwart legde eerder al uit waarom het gastland zeker niet kansloos is.

Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.