Tunesië vertrekt met opgeheven hoofd: sensationele zege op Frankrijk

Reacties

Frankrijk is tegen een nederlaag aangelopen in de laatste groepswedstrijd op het WK. Les Bleus verloren van Tunesië, dat echter niet doorstootte naar de volgende ronde. Australië won van Denemarken en gaat samen met Frankrijk door uit Groep D.

Tunesië vertrekt met opgeheven hoofd: sensationele zege op Frankrijk
© Pro Shots
Tunesië
Tunesië
1 - 0
Frankrijk
Frankrijk

Frankrijk trad aan met de B-keus: bondscoach Didier Deschamps voerde liefst negen wijzigingen door ten opzichte van de vorige wedstrijd tegen Denemarken (2-1 zege). Raphaël Varane en Aurélien Tchouaméni waren de enige spelers die hun basisplek behielden. Tunesië moest winnen om uitzicht te houden op de volgende ronde en rook een kans tegen het verzwakte Frankrijk.

In de eerste helft kwam het grootste gevaar van de Noord-Afrikaanse equipe. In de achtste minuut scoorde Nader Ghandri met een uitgestoken been na een scherpe vrije trap van Wahbi Khazri, maar hij bleek buitenspel te staan. Tien minuten voor de rust bracht doelman Steve Mandanda, de vervanger van Hugo Lloris, redding op een schot van Kazri dat tussen Varane en Tchouaméni richting doel ging.

Frankrijk vuurde in de eerste helft geen enkel schot op doel af en was ook in de eerste fase na de pauze niet te bekennen rond het vijandelijke strafschopgebied. Tunesië bleef wel dreigend. Aïssa Laïdouni schoot uit kansrijke positie over, voordat Khazri voor de verdiende 1-0 zorgde. Tunesië veroverde de bal op het middenveld van Youssouf Fofana en kwam via de solerende Khazri op voorsprong.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Deschamps bracht Kylian Mbappé, Adrien Rabiot en William Saliba kort na het openingsdoelpunt binnen de lijnen. Veel verandering bracht hij daarmee niet teweeg en achttien minuten voor tijd mocht ook Antoine Griezmann invallen. Mbappé liet zich in de slotfase gelden met een fraaie actie aan de achterlijn en een hard schot, maar keeper Aymen Dahmen greep adequaat in.

Randal Kolo Muani schoot vervolgens maar net naast van afstand. Frankrijk zocht naar de gelijkmaker en dacht die te maken in de blessuretijd. Griezmann scoorde, maar haalde volgens de arbitrage voordeel uit een buitenspelpositie. Daardoor werd Tunesië de derde Afrikaanse ploeg ooit die een regerend wereldkampioen klopte op een WK.

Wereldkampioenschap

Stand Groepsfase Groep D Wereldkampioenschap 2022 Qatar

Wereld

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Frankrijk
3
2
0
1
6-3
+3
6
2
Australië
3
2
0
1
3-4
-1
6
3
Tunesië
3
1
1
1
1-1
0
4
4
Denemarken
3
0
1
2
1-3
-2
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.