Tunesië komt dramatische eigen goal te boven door 'Krul-scenario'

Na Egypte, Kameroen en Marokko is er opnieuw een grote naam gesneuveld in het toernooi om de Afrika Cup. Tunesië versloeg Ghana na een strafschoppenserie in een niet al te wervelende achtste finale.

Ghana
Ghana
ns
1 - 1
Tunesië
Tunesië

In de eerste helft waren er twee spaarzame hoogtepunten in Ismaïlia: een kopbal op de lat van Thomas Partey en een om verkeerde redenen afgekeurde goal van Andre Ayew (waarbij Partey geen hands maakte, maar wel buitenspel stond).

Na rust verlaagden de ploegen zich tot een erbarmelijk niveau. Hoewel het duel opgesierd werd door de vuvuzela's, leek het dood te bloeden. Pas na de inbreng van de gepasseerde Tunesiër Wahib Khazri kwam er leven in de brouwerij. Taha Khenissi opende de score na een hakje van Khazri.

Tunesië leek op weg naar de zege, maar Ghana kwam in blessuretijd langszij via een dramatisch eigen doelpunt. Een slecht genomen vrije trap werd door de Tunesische verdediger Rami Bedoui met zijn eerste balcontact richting eigen doel gekopt en doelman Mouez Hassan blunderde opzichtig: 1-1.

Jordan Ayew kreeg de enige (levensgrote) kans in de verlenging, maar schoot hard naast. De Tunesische bondscoach Alain Giresse spiegelde zich aan Louis van Gaal (die Tim Krul in 2014 op het WK tegen Costa Rica voor Jasper Cillessen bracht) en stuurde in de slotminuut reservedoelman Farouk Ben Mustapha in het veld in plaats van de grabbelende Hassen, die tegenstribbelend en zichtbaar kwaad naar de kant ging.

Ben Mustapha groeide uit tot de held van Tunesië. De doelman stopte de strafschop van Caleb Ekuban, waardoor Tunesië zich bij de laatste acht voegt. Daarin ontbreken naast Marokko ook Egypte (zeven keer eindzege), Kameroen (vijf keer eindzege) en Ghana (vier keer eindzege).