Trots regeert bij Vitesse

Reacties

In de Voetbal International staat iedere week de rubriek Uit de Skybox. Deze week schrijft Iwan van Duren over de zwarte cijfers bij Vitesse.

Trots regeert bij Vitesse

Het was afgelopen week feest in Arnhem. Vitesse kon eindelijk weer eens een royale overwinning (4-0) bijschrijven tegen het voorlopig nog hoger geklasseerde Heracles Almelo en schoof aan pal achter de traditionele topdrie. Dat is ook precies waar de Gelderse club qua begroting zou moeten staan. Een begroting die dit seizoen voor het eerst sinds acht jaar sluitend is. Algemeen directeur Joost de Wit schreef namelijk zwarte cijfers. En meer dan dat. De vlag ging uit bij Vitesse. Dikke winst op de jaarrekening. Wie had dat ooit kunnen denken?

Een buitenboordmotor. Zo noemde Hans Nijland de financiële injecties van de clubeigenaren bij de concurrentie. Clubs als FC Groningen en SC Heerenveen kunnen met alleen eigen middelen niet meer op tegen de concurrentie uit Utrecht en Arnhem, waar de miljoenen royaal worden bijgelegd.

Vorige week presenteerde De Wit dan ook vol trots de zwarte cijfers van het seizoen 2017/18. Het Europese jaar, de uitgaande transfers en twee plaatsen winst op de tv-geldladder hadden uiteindelijk een plus van negen miljoen euro opgeleverd. Dat is redelijk sensationeel te noemen aangezien Vitesse, sinds de overname door de Russen, jaar in jaar uit donkerrode cijfers had geschreven.

Vitesse werd dit seizoen in de derde voorronde van de Europa League uitgeschakeld door FC Basel.
Vitesse werd dit seizoen in de derde voorronde van de Europa League uitgeschakeld door FC Basel.

In 2013 bijvoorbeeld bijna 25 miljoen euro, maar ook vorig seizoen nog een dikke tien miljoen. Vanaf 2010 werd er opgeteld 136 miljoen bijgelegd vanuit Moskou om de gaten in Gelredome te dichten. Dat zou je gewoon twee buitenboordmotoren kunnen noemen. Maar dat hoefde nu dus eindelijk een jaartje niet. De verkopen van Valeri Qazaishvili, Yuning Zhang, Milot Rashica, Marvelous Nakamba en doelman Eloy Room leverden alleen al 15,5 miljoen euro op.

Dat kunstje zal moeilijk iedere zomer te herhalen zijn. Dus zal er nog veel moeten gebeuren, willen de boeken echt in balans gaan komen. Een Eredivisie-club met 153 werknemers, waar de bedrijfslasten dik 29 miljoen bedragen, zal toch minimaal Europees voetbal moeten spelen en bovenal meer publiek moeten zien te trekken. Dat zijn dan ook precies de ambities van Vitesse de komende jaren. Europees voetbal en een vol Gelredome.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.