Trots heerst bij AZ na droomdebuut De Jong

AZ-trainer Pascal Jansen is tevreden over het optreden van zijn team dat een plek in de derde voorronde van de Conference League opleverde. Na de zege in Bosnië op Tuzla City was Fedde de Jong het onderwerp van gesprek.

Tuzla City
Tuzla City
0 - 4
AZ
AZ

Het negentienjarige talent maakte in de voorbije weken al indruk tijdens trainingen en werd in de 75ste minuut beloond voor zijn ontwikkeling. 'Ik werd van de bank geroepen en hoorde dat ik over vijf minuten zou gaan invallen', vertelde de blije De Jong na afloop op het clubkanaal. 'Ik was rustig en gefocust. De stand was 0-3, dus het was niet heel spannend. Maar ik ben blij dat ik nog een goaltje heb kunnen maken.'

De jongeling uit de AZ-opleiding bepaalde de eindstand op 0-4 door af te ronden uit een voorzet van linksback Milos Kerkez. 'De bal werd naar de zijkant gespeeld en ik stond in de zestien klaar om de voorzet te ontvangen. Die was op maat en ik kon de bal binnen werken', vertelde de debutant nuchter. Berichten van familie en vrienden had De Jong kort na de wedstrijd nog niet gezien vanwege het slechte bereik in het stadion, maar hij was er zeker van dat zijn ouders via de televisie zijn eerste optreden in het eerste elftal op de voet hadden gevolgd.

Pascal Jansen
Volgens Jansen gaf het debuut van De Jong de ruime zege van AZ extra glans. 'Ik gun het hem van harte. Hij laat de afgelopen weken goede dingen zien op de training. Dan is zo'n wedstrijd een mooi moment om hem zijn debuut te gunnen. Dat hij zijn debuut dan opluistert met een goal, dat maakt het helemaal af', aldus de coach.

Jansen zag dat AZ het mede door de benauwende weersomstandigheden lastig had in de eerste helft. Na rust kwam zijn ploeg los. Jansen: 'We hadden ons voorbereid op basis van die wedstrijd in Alkmaar en gekeken waar we nog winst konden pakken. Tuzla is toch een taaie tegenstander. In de tweede helft ging het makkelijker en op een gegeven moment was het een gelopen wedstrijd.'

AZ neemt het in de derde voorronde van de Conference League op tegen Dundee United.