Trauma voorbij, miljoenen binnen: Brentford promoveert naar Premier League

Reacties

Brentford FC is na een afwezigheid van 74 jaar terug op het hoogste niveau van Engeland. De bescheiden club won zaterdag in de finale van de play-offs om promotie op Wembley (beter bekend als 'de wedstrijd van 178 miljoen pond') simpel van Swansea City. Met de promotie naar de Premier League is het sprookje van de Londenaren compleet.

Trauma voorbij, miljoenen binnen: Brentford promoveert naar Premier League
© Pro Shots
Brentford
Brentford
2 - 0
Swansea City
Swansea City

The Bees en The Swans sloten het reguliere seizoen in het Championship respectievelijk af als derde en vierde, waardoor ze zich plaatsten voor de halve finale van de play-offs. Daarin won Brentford op spectaculaire wijze van AFC Bournemouth, terwijl Swansea afrekende met Barnsley. Zodoende stonden beide ploegen zaterdagmiddag op Wembley tegenover elkaar in de finale om het derde en laatste Premier League-ticket.

Dat ticket is dus voor Brentford, dat al vroeg op rozen zat. Na een overtreding van Swansea-keeper Freddie Woodman op Bryan Muembo mocht Ivan Toney al in de tiende minuut een penalty nemen, en hij scoorde (zie hoofdfoto). Dat was trouwens geen verrassing: de goalgetter benutte dit seizoen alle elf pingels die hij mocht nemen. Het was voor de 25-jarige spits alweer zijn 33ste doelpunt van dit seizoen. Tien minuten later zorgde middenvelder Emiliano Marcondes met een schitterend schot voor de 2-0, na de rode kaart voor Swansea-middenvelder Jay Fulton in de 66ste minuut was het duel wel beslist.

Zo is Brentford dus de winnaar geworden van 'de wedstrijd van 178 miljoen pond', omgerekend zo'n 207 miljoen euro. Die bijnaam verwijst naar het enorme bedrag dat gepromoveerde clubs gegarandeerd krijgen aan tv-geld. Met de stap omhoog is het Brentford-sprookje compleet. De Londenaren speelden in 2008/09 nog in de League Two, het laagste profniveau. Dankzij een gedegen beleid en de veelgeroemde 'superscouting' klom de ambitieuze club echter langzaam maar zeker omhoog, met deze promotie als schitterende bekroning.

Trauma voorbij
De laatste keer dat de club actief was op het hoogste niveau is een mensenleven geleden. Brentford promoveerde in 1934/35 naar het hoogste niveau, dat toen nog de First Division heette. Daar presteerde het drie seizoenen goed en één seizoen minder, voordat de Tweede Wereldoorlog voetballen onmogelijk maakte. Pas in 1946/47 werd er weer een volledig seizoen afgewerkt, in dat jaar degradeerde Brentford naar het tweede niveau. Nu zijn The Bees na 74 jaar dus weer terug, terwijl Swansea (dat in 2017/18 degradeerde) wéér niet is teruggekeerd in de Premier League.

Door de zege heeft Brentford bovendien afgerekend met een opmerkelijk trauma. Sinds 1990/91 plaatste het zich in totaal tien keer voor play-offs om promotie uit een van de divisies onder de Premier League, de voorgaande negen keer ging het mis. De meest recente dreun was vorig jaar, toen Fulham in een spectaculaire finale met 1-2 won, alle goals vielen in de verlenging. Dankzij een succesvolle tiende poging is Brentford dus de derde promovendus geworden: Norwich City (met Tim Krul in de gelederen) en Watford maakten al rechtstreeks de stap naar de Premier League. De drie clubs vervangen Sheffield United, West Bromwich Albion en Fulham, die allemaal rechtstreeks zijn gedegradeerd.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.