Transferwaarschuwing van FIFPro komt te laat voor vijf Nederlanders

Reacties

De internationale spelersvakbond FIFPro waarschuwt voetballers voor een transfer naar zeven verschillende landen. Volgens FIFPro worden in Algerije, China, Libië, Roemenië, Saoedi-Arabië en Turkije op 'systematische en grootschalige wijze' contractvoorwaarden geschonden. Er wordt ook gewaarschuwd voor een overstap naar Griekenland, al gaat het alleen om de Super League 2, het tweede niveau.

Transferwaarschuwing van FIFPro komt te laat voor vijf Nederlanders
© Pro Shots

Hoewel de transfergekte al geruime tijd is losgebarsten, opende de transfermarkt officieel pas afgelopen vrijdag de deuren. In de meeste Europese competities kunnen spelers tot eind augustus of begin september op zoek naar een nieuwe club. Ze krijgen van de FIFPro het dringende advies om de zeven genoemde competities te mijden.

'In Roemenië en Turkije blijven schendingen van contractvoorwaarden, zoals de salarisbetalingen, een terugkerend probleem', meldt de spelersvakbond. 'Het aantal clubs dat in Roemenië verzeild raakt in een faillissement heeft grote consequenties voor spelers, die weinig tot geen kans maken om in dat geval uitbetaald te worden.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In de afgelopen tien jaar raakten clubs als Dinamo Boekarest, Steaua Boekarest (inmiddels FCSB), Rapid Boekarest, Universitatea Cluj, Gaz Metan en CFR Cluj verwikkeld in grote financiële problemen. In Algerije, China en Saoedi-Arabië worden salarissen ook niet altijd netjes uitgekeerd; in Libië zitten buitenlandse spelers soms vast omdat hun clubs niet de papieren toekennen die ze nodig hebben om het land te verlaten.

Op het tweede niveau van Griekenland worden clubs 'regelmatig' opgeheven zonder betaling van de uitstaande schulden. Vanuit Griekenland komen bij de FIFA de meeste aanvragen binnen voor de uitbetaling van achterstallig salaris, meldt FIFPro. Om de getroffen spelers te compenseren riep de FIFA in 2020 het FIFA Player Protection Fund in het leven. Daar werd destijds ruim vijftien miljoen euro voor vrijgemaakt.

De boodschap van de FIFPro komt te laat voor Shaquill Sno en Torino Hunte, die deze transferperiode tekenden bij respectievelijk Botosani en Politehnica Iasi in Roemenië. Verder gingen Soufyan Ahannach en Nick Bakker naar het Saoedi-Arabische Al-Arabi, terwijl Mustafa Saymak koos voor een overstap naar het Turkse Bandirmaspor. Tot slot staat Wout Weghorst op het punt zich te verbinden aan Besiktas, al is zijn overstap nog niet officieel bekrachtigd. 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.