Tovenaar in topvorm: de fabuleuze cijfers van Tannane

Reacties

Er lijkt dit seizoen bij vlagen geen maat te staan op Vitesse-vedette Oussama Tannane. Uit de cijfers van statistiekenbureau Opta blijkt dat de smaakmaker in ongekende topvorm verkeert. Hij kan zich op meerdere vlakken meten met de uitblinkers van de traditionele topclubs, die hij vaak zelfs aftroeft.

Tovenaar in topvorm: de fabuleuze cijfers van Tannane
© Pro Shots
Vitesse
Vitesse
2 - 0
VVV-Venlo
VVV-Venlo

De nu 26-jarige Tannane heeft er al een wonderlijke reis op zitten. Hij speelde in de jeugdopleidingen van AVV Zeeburgia, Ajax, FC Utrecht, PSV en SC Heerenveen, voordat hij in Friesland in 2012 zijn debuut als profvoetballer maakte. Via Heracles Almelo, Saint-Étienne, Las Palmas en FC Utrecht, streek hij in de zomer van 2019 neer bij Vitesse. Daar zit hij momenteel beter in zijn vel dan ooit, zo lijkt het. Dat bleek ook dinsdagavond, toen hij met een goal en een assist goud waard was voor de Arnhemmers.

Hij gaf in de halve finale van het TOTO KNVB-bekertoernooi een voorzet die door Armando Broja werd binnengekopt, voordat hij er met een ronduit weergaloze goal zelf 2-0 van maakte tegen VVV-Venlo. Mede dankzij fenomeen Tannane (die zich na afloop uitsprak over de beeldvorming rondom hem) staat Vitesse op 18 april voor de tweede keer in vier jaar tijd in de bekerfinale, waarin hoe dan ook een oude club van de spelmaker de tegenstander is: het wordt Heerenveen of Ajax. Hij hoopt zelf overigens op een confrontatie met de Amsterdammers.

Tannane was in het vorige (door corona onderbroken) seizoen goed voor vijf goals en vier assists in slechts zeventien competitiewedstrijden, dit seizoen staat hij na 21 wedstrijden op vijf treffers en was hij vijf keer aangever. Niet krankzinnig veel, maar uit de onderliggende statistieken blijkt dat Tannane dit seizoen in absolute topvorm is, en daarmee van doorslaggevend belang is voor Vitesse.

Extra knap
Als we kijken naar het aantal doelpogingen, dan staat Tannane in de Eredivisie stijf bovenaan. Hij ondernam er 90, meer dan welke andere speler dan ook. Hij wordt wat dat betreft op gepaste afstand gevolgd door Donyell Malen (81) en Steven Berghuis (80). Als we daar de gecreërde kansen bij optellen, komen we in het geval van Tannane tot een betrokkenheid bij in totaal 144 doelpogingen. Dat is evenveel als Berghuis en ietsje meer dan Ajax-aanvoerder Dusan Tadic. Een saillant detail wat deze prestatie extra knap maakt: Tannane miste dit seizoen al 449 minuten.

© Pro Shots

Ook op het gebied van Expected Assists (het aantal assists dat een speler had móéten hebben op basis van de kwaliteit van geleverde passes, mede op basis van stats uit het verleden) meet Tannane zich met de absolute toppers. Tadic staat op 11,34, Berghuis op 8,94, waarna Tannane volgt met 7,29. Hij blijft daarmee Calvin Stengs (6,88) en Philipp Max (6,56) voor. Daarnaast is hij ook al goed voor 56 succesvolle dribbels. Dat is net zoveel als SC Heerenveen-smaakmaker Joey Veerman, alleen FC Utrecht-aanvaller Gyrano Kerk doet het met 78 geslaagde dribbels beter.

Tot slot: Tannane is dit seizoen de speler die in de Eredivisie de meeste vrije trappen kreeg, wat aantoont dat tegenstanders grote moeite hebben om hem af te stoppen. Er werden al 71 overtredingen op hem gemaakt, dat is ruim meer dan op erkend Eredivisie-smaakmakers Georgios Giakoumakis (65) en Riechedly Bazoer (64). Kortom: uit alles blijkt dat Tannane dit seizoen binnen de lijnen afrekent met alle twijfels die er eventueel nog rondom hem leefden. De bekerwinst lonkt, terwijl ook een plek in de voorronde van de Champions League nog niet uit zicht is. Mede dankzij de weergaloze inbreng van Tannane is Vitesse dus bezig aan een (mogelijk) historisch seizoen.

Bekijk de wereldgoal waarmee Tannane Vitesse naar de finale schoot
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.