Topscorer Ibrahimovic is niet alleen met zijn goals een voorbeeld bij Milan

Reacties

AC Milan heeft dit seizoen een bijzonder jonge selectie, waarin de gemiddelde leeftijd door veteraan Zlatan Ibrahimovic nog flink omhoog wordt gehaald. De spits is inmiddels 39 jaar oud, maar nog altijd de beste van het stel. Daarmee inspireert hij zijn ploeggenoten.

Topscorer Ibrahimovic is niet alleen met zijn goals een voorbeeld bij Milan
© Pro Shots
Udinese
Udinese
1 - 2
AC Milan
AC Milan

We gaan even terug de tweede week van februari, wanneer corona nog een ver-van-ons-bed-show is en er meer dan 75.000 toeschouwers in het Stadio Giuseppe Meazza zitten. Zij zijn bij elkaar gekomen voor de Derby della Madonnina, de titanenstrijd tussen Internazionale en AC Milan, en zien Ibrahimovic een geweldige eerste helft spelen. De na een Amerikaans avontuur in Italië teruggekeerde spits levert de assist op de openingstreffer van Ante Rebic en kopt vlak voor rust zelf de 0-2 binnen. Milan zit op rozen.

In de tweede helft gaat het toch nog mis. Met een scorende Stefan de Vrij draait Inter de rollen om en in de slotfase zorgt Romelu Lukaku met de 4-2 voor de beslissing. 'Er is een nieuwe koning in de stad!', tweet Lukaku na de gewonnen derby, daarmee een steek uitdelend aan Ibrahimovic. Geen goed idee. Twee weken geleden stonden Inter en Milan opnieuw tegenover elkaar en met twee goals was Ibrahimovic de eenmaal scorende Lukaku de baas: 1-2. 'Milaan heeft nooit een koning gehad', tweette Ibrahimovic na afloop. 'Ze hebben een GOD.'

Nee, enige bescheidenheid hoeven we bij Ibrahimovic niet te zoeken. De aanvaller heeft er geen moeite mee om zichzelf op het podium te hijsen en noemt zichzelf meer dan eens de grootste, de sterkste of de beste. Logisch dus dat hij van arrogantie wordt beticht, maar een ding moet iedereen hem nageven: Ibrahimovic laat niet alleen zijn mond, maar ook zijn voeten spreken. Waar veel voetballers op hun 39ste allang ergens op een strand liggen uit te buiken met een cocktail in de hand, daar staat Ibrahimovic nog steeds iedere dag hongerig op het trainingsveld. En zijn arbeid loont. Met zes doelpunten uit slechts drie competitieduels is hij de topscorer van de Serie A.

© Pro Shots

Wie had dat nog kunnen denken, na de zware knieblessure die hij opliep bij Manchester United? Ibrahimovic scheurde in april 2017 zijn kruisbanden af en zijn tijd in de top leek daarmee voorbij te zijn. Hij vertrok naar de Major League Soccer en bleef daar scoren, maar ach, dat was 'maar' de Amerikaanse competitie. Nee, in een topcompetitie hoefde Ibrahimovic het niet meer te proberen, zo meenden de zogenaamde kenners. Ibrahimovic dacht daar anders over en keerde in januari terug naar Milan. Met tien goals uit achttien competitiewedstrijden werd dat een groot succes.

Ibrahimovic besloot om er nog een jaar aan vast te plakken en is dit seizoen helemaal niet te houden. Tenminste, niet door zijn tegenstanders. De Zweed werd wel te pakken genomen door het coronavirus, waardoor hij de competitiewedstrijden tegen Crotone en Spezia moest laten schieten. Ibrahimovic reageerde daar natuurlijk weer op geheel eigen wijze op. 'Covid-19 had de moed om mij uit te dagen. Slecht idee', tweette de superster.

Eenmaal hersteld werd de draad weer opgepakt. Ibrahimovic had in de eerste speelronde al twee keer gescoord tegen Bologna en was vervolgens ook tegen Inter en tegen AS Roma goed voor een dubbelslag. 'Het is heel bijzonder wat hij doet', zei Milan-coach Stefano Pioli na het 3-3 gelijkspel van afgelopen maandag. 'Hij verrast me met zijn fysieke conditie, ook vanwege de speciale voorbereiding die hij heeft gekend. Maar ook Zlatan zal zo nu en dan moeten bijkomen.'

Die rust kreeg Ibrahimovic donderdag, al begon hij tegen Sparta Praag nog wel in de basis. Het werd (ondanks de overwinning) een wedstrijd om snel te vergeten voor Ibracadabra. De spits miste een strafschop, niet voor het eerst dit seizoen, en keerde niet terug voor de tweede helft. Zo kon hij wel zijn krachten sparen voor zondag, wanneer Milan op bezoek gaat bij Udinese. Ibrahimovic is ongetwijfeld gebrand op sportieve revanche. 

Fabio Capello zou er niet van opkijken als Udinese het volgende slachtoffer wordt van Zlatans dadendrang. 'Ibra is een bijzondere speler', zei de coach, die de spits als Ajax-talent naar Juventus haalde. 'Hij kan zelfs op zijn 39ste nog beslissend zijn, omdat hij niet speelt om mee te doen: hij speelt om te winnen. Een kampioen zoals hij is een drijvende kracht voor de hele groep. De jonge spelers bij Milan zien Ibrahimovic de hele week keihard werken en denken: als zelfs iemand van bijna veertig zo tekeer gaat, dan kunnen wij ons niet inhouden. Zo is hij niet alleen met zijn doelpunten goud waard voor dit Milan.'

De zesde speelronde in de Serie A:


Za 31 okt. 2020

Zo 1 nov. 2020

Ma 2 nov. 2020

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.