Topscorer Friday bezorgt AZ goede Europese generale

AZ heeft zondag de laatste oefenwedstrijd in aanloop naar het Europese treffen met Kairat Almaty gewonnen. De ploeg van John van den Brom won met 0-1 van Zulte Waregem door een doelpunt van Fred Friday.

In het Regenboogstadion in Waregem gebeurde er afgezien van de speciaal ingelaste drinkpauze naar aanleiding van het warme weer weinig bijzonders in de eerste helft. De grootste kans was voor AZ-talent Myron Boadu, wiens inzet gekeerd werd door doelman Sammy Bossut.

Voor rust traden de Alkmaarders aan met veel vaste krachten, waaronder de nieuwe aanvoerder Guus Til. Halverwege pleegde Van den Brom drie wissels: Iliass Bel Hassani, Leon Bergsma en Ricardo van Rhijn (die niet onder contract staat bij AZ, maar meetraint) vervingen Boadu, Ron Vlaar en Jonas Svensson.

In de gewijzigde samenstelling kwam AZ op voorsprong. Na twee knappe reddingen van Marco Bizot op pogingen van Hamdi Harbaoui was het aan de andere kant wel raak. Friday schoot uit de draai zijn zesde treffer van de voorbereiding binnen. Daarmee is hij topscorer in de oefenduels. In de slotfase werden de Belgen nog tweemaal gevaarlijk via voormalig Feyenoorder Thomas Buffel (37), maar AZ hield stand.

AZ gaat zich opmaken voor een zeer lange reis naar Kazachstan, waar Kairat Almaty wacht als tegenstander in de tweede voorronde van de Europa League. De wedstrijd wordt donderdag gespeeld (aftrap 17.00 uur).