Topschutter Peterson wijst Heracles de weg naar topdrie

Heracles Almelo heeft vrijdag de sterke seizoenstart een vervolg gegeven met een simpele zege op De Graafschap. Mede door een goal van Eredivisie-topscorer Kristoffer Peterson staat de ploeg van trainer Frank Wormuth voorlopig op een verrassende derde plaats in de competitie.

Heracles Almelo
4 - 0
De Graafschap

Met tien punten uit vijf wedstrijden leefde Heracles met weinig zorgen naar de wedstrijd toe. Alleen Robin Pröpper, die een zware knieblessure heeft opgelopen, ontbrak ten opzichte van het elftal bij de 3-5 zege op SC Heerenveen van vorige week. Dat betekende dat Brandley Kuwas opnieuw op de bank begon.

De thuisploeg was zoals verwacht dominant in de openingsfase. Erwin Blank (29), die zijn debuut als scheidsrechter maakte in de Eredivisie, moest in de tweede minuut al aan de slag. Heracles-spits Adrián Dalmau werd gevaarlijk en ging naar de grond in het strafschopgebied, maar na contact met de videoarbitrage greep Blank niet in.

Heracles voerde de druk langzaam op, terwijl De Graafschap af en toe dreigend was in de tegenstoot. Mohammed Osman en Dalmau stelden De Graafschap-doelman Hidde Jurjus al op de proef en in minuut 28 was het voor de eerste keer raak. Peterson gaf de bal mee aan Van Hintum, die zijn voorzet via het been van verdediger Javier Vet in het doel zag verdwijnen: 1-0.

Het moment van de openingstreffer.

De voorsprong van Heracles kwam nauwelijks meer in gevaar. Voor rust kreeg de ploeg al een grote kans om de marge te vergroten via Dalmau, maar Jurjus was als enige alert bij De Graafschap. In de tweede helft leek de doelman al snel kansloos bij een opgelegde mogelijkheid voor invaller Kuwas, maar hij produceerde een afzwaaier met zijn chocoladebeen.

Zoals zo vaak dit seizoen liet Peterson zich zien bij Heracles. Na een klein uur probeerde de Zweed het al van afstand en een minuut later sloeg hij na slecht uitverdedigen van De Graafschap wel toe, door met een schot in de lange hoek zijn zevende doelpunt van het seizoen te maken. Daarmee is hij topscorer van de Eredivisie.

Tien minuten later vierde het Polman Stadion de 3-0 van Kuwas al. Na wat hulp van De Graafschap tikte Dalmau de bal al liggend richting het lege doel, waarna Kuwas het laatste zetje gaf. Blank zocht opnieuw contact met de videoarbitrage en keurde het doelpunt af. Heracles kreeg daarna meer goede kansen op een derde goal via Peterson en Kuwas. In de 81ste minuut was laatstgenoemde alsnog trefzeker met een schuiver die Jurjus te machtig was.

De avond werd in de slotminuten nog treuriger voor De Graafschap, toen Fabian Serrarens na een harde overtreding op Lerin Duarte en inmenging van de videoarbitrage het veld met rood verliet. Met tien man incasseerde de uitploeg ook nog een vierde doelpunt: invaller Vincent Vermeij tikte binnen uit een vrije trap.