Topploeg AZ maakt hardhandig einde aan indrukwekkende thuisstatus PSV

Reacties

AZ heeft zondag zijn tweede competitietopper van dit seizoen zeer overtuigend gewonnen en daarmee een volgend signaal afgegeven. De ploeg van Arne Slot maakte na een rode kaart van basisdebutant Ryan Thomas gehakt van een gehavend PSV en zette daarmee een punt achter een indrukwekkende thuisreeks van de Eindhovenaren.

Topploeg AZ maakt hardhandig einde aan indrukwekkende thuisstatus PSV
© Pro Shots
PSV
PSV
0 - 4
AZ
AZ

PSV was voor zondag in liefst 53 thuiswedstrijden in de Eredivisie op rij ongeslagen gebleven. De laatste competitienederlaag in het Philips Stadion dateerde van 18 september 2016, toen Feyenoord met 0-1 te sterk was. Voor de topper van zondag had Mark van Bommel echter zorgen. Na de 3-0 nederlaag tegen FC Utrecht en het teleurstellende 0-0 gelijkspel tegen LASK Linz kon de coach tegen AZ niet beschikken over de geblesseerden Steven Bergwijn, Donyell Malen én Mo Ihattaren. Jorrit Hendrix en Nick Viergever waren na hun rode kaarten van vorige week geschorst.

Mede door de afwezigheid van Ihattaren en Hendrix maakte Thomas, terug van een zware knieblessure die hem het gehele vorige seizoen kostte, tegen AZ zijn langverwachte basisdebuut voor PSV. Het werd geen gelukkig optreden voor de Nieuw-Zeelander, die na twintig minuten hard doorging op Fredrik Midtsjø. Na het bekijken van de VAR-beelden stuurde scheidsrechter Pol van Boekel Thomas met een directe rode kaart van het veld af. In Utrecht werden Hendrix en Viergever ook al van het veld verwijderd na ingrijpen van de VAR.

AZ, dat in de openingsfase al twee kansen voor Myron Boadu (over en naast) had gekregen, ging met elf tegen tien vol goede moed op zoek naar een voorsprong. PSV gaf echter nauwelijks ruimte weg en leek een 0-0 tussenstand mee de rust in te slepen. In de laatste paar minuten voor de onderbreking ging het echter toch nog mis voor de Brabanders. Met een geniale pass stuurde Calvin Stengs eerst Boadu weg voor de openingstreffer; even hierna maakte de spits na een uitstekende AZ-aanval op aangeven van Owen Wijndal ook direct de 0-2. Boadu staat nu al op tien doelpunten in dit seizoen (alle competities, zes in de Eredivisie).

Tweede helft
Bij de start van de tweede helft greep Van Bommel meteen in. De coach bracht Kostas Mitroglou en Jordan Teze in de ploeg voor Bruma en Ritsu Doan en hoopte met de sterke Griek in de punt wat sneller naar voren te kunnen voetballen. Een schot van Cody Gakpo in het zijnet leek een goed voorteken te zijn, maar hierna was het toch weer AZ dat de klok sloeg. Boadu liet drie kansen op rij om zijn hattrick compleet te maken onbenut. De spits schoot eerst over, stuitte hierna op Jeroen Zoet en kreeg tot slot een kopbal (na een waanzinnige voorzet van Wijndal) niet onder de lat. Vlak voor tijd schoot Boadu nog op de paal.

Een comeback van PSV zat er geen moment in en twintig minuten voor tijd gooide Jonas Svensson de wedstrijd in het slot. Opnieuw was Stengs de aangever: hij wachtte tot Svensson was opgestoomd, gaf de bal in de loop mee en zag de rechtsback kiezelhard raak schieten. Een fraai doelpunt, maar de mooiste goal van de middag werd toch echt gemaakt door invaller Dani de Wit. Uit een hoekschop tikte hij de bal met de hak binnen. PSV werd vernederd en mocht nog van geluk spreken dat Mitroglou niet van het veld werd gestuurd, toen hij bij een luchtduel anderhalve tand van landgenoot Pantelis Hatzidiakos uit het gebit sloeg. 

Het imponerende AZ komt na de tweede overwinning in een uitwedstrijd bij de traditionele topdrie in punten gelijk met PSV (23) en staat dankzij een beter doelsaldo nu tweede in de Eredivisie. De Alkmaarders kregen in het verleden nog het verwijt dat zij nooit thuisgaven tegen de topclubs, maar wonnen vorig seizoen in Alkmaar al van PSV en Ajax en hebben dit seizoen nu gewonnen in De Kuip en het Philips Stadion. In de Klassieker van 16.45 uur heeft koploper Ajax de kans om zijn voorsprong op de achtervolging te vergroten tot zes punten.

Glunderende Stengs: 'Owen, Myron en ik hadden dit vroeger uitgedacht'
'Niet PSV maar imponerend AZ presenteerde zich als titelkandidaat in Eindhoven'
PSV Nederland

AZ Nederland

AZ Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2019/2020

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
25
18
2
5
68-23
+45
56
2
AZ
25
18
2
5
54-17
+37
56
3
Feyenoord
25
14
8
3
50-35
+15
50
4
PSV
26
14
7
5
54-28
+26
49
5
Willem II
26
13
5
8
37-34
+3
44
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer PSV
Meer over PSV
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.