Topfavoriet Amerika overleeft advies Makkelie en zwijnt tegen Spanje

De Verenigde Staten hebben zich maandagavond met de nodige moeite geplaatst voor de kwartfinale van het WK Vrouwen. Spanje werd dankzij twee strafschoppen verslagen in Reims.

Spanje
Spanje
1 - 2
Verenigde Staten

Amerika geldt als de absolute topfavoriet voor de wereldtitel. De Amerikaanse dames schreven het WK van vier jaar geleden op hun naam en zijn met enige voorsprong de nummer één van de FIFA-ranking. De overtuigende resultaten in de groepsfase met als uitschieter de 13-0 zege op Thailand dwongen de VS nog wat meer in de favorietenrol.

Ook tegen Spanje begon Amerika goed. Al in de zevende minuut was het raak via een rake strafschop van Megan Rapinoe. Nog geen twee minuten later was het echter alweer gelijk. Jennifer Hermoso schoot de bal in het uiterste puntje van de kruising en diende de VS zo het eerste tegendoelpunt van het WK toe.

Spanje toonde zich een stugge tegenstander en maakte het Amerika lang lastig. De bekerhouder had in de tweede helft opnieuw een penalty nodig om de ban te breken. VAR van dienst Danny Makkelie had zijn bedenkingen bij die beslissing, hij stuurde scheidsrechter Katalin Kulcsar naar de zijlijn om het moment terug te kijken op het beeldscherm, maar Kulcsar bleef bij haar standpunt. Rapinoe schoot vervolgens ook haar tweede strafschop feilloos binnen: 1-2.

De Amerikaanse dames trokken de 1-2 zege daarna over de streep en staan daardoor in de kwartfinale. Daarin is gastland Frankrijk vrijdag de tegenstander.