Topclubs in de rij voor Barcelona-talent Mbuyamba

Reacties

Xavier Mbuyamba heeft Barcelona laten weten dat hij graag een nieuwe uitdaging wil aangaan. De talentvolle Nederlander heeft nog een langdurig contract in Catalonië, maar ziet door alle onrust binnen de club minder perspectief op een doorbraak.

Topclubs in de rij voor Barcelona-talent Mbuyamba
© Pro Shots

De achttienjarige Mbuyamba brak in het seizoen 2018/19 door bij MVV Maastricht en leek hard op weg naar Chelsea, maar de Londenaren konden hem vanwege een transferban niet vastleggen. Uiteindelijk koos de jonge verdediger daarom voor Barcelona, dat hem via Patrick Kluivert een fraai toekomstbeeld schetste.

In zijn eerste seizoen in Catalonië maakte Mbuyamba een prima indruk. Hij speelde met Barcelona Onder-19 een aantal goede wedstrijden in de Youth League en werd met dat elftal kampioen van Spanje. Ook trainde hij regelmatig mee bij Barça B en mocht hij onder Quique Setién zelfs meetrainen met het eerste elftal. Zo stond hij een half jaar na zijn vertrek bij MVV op het trainingsveld met Lionel Messi en zijn voorbeeld Gerard Piqué.

Barcelona ziet potentie in Mbuyamba en was van plan om zijn tot medio 2023 lopende contract open te breken, maar zodra de coronacrisis uitbrak werd die afspraak gecanceld. In plaats daarvan kreeg Mbuyamba het verzoek om de helft van zijn salaris in te leveren. Zaakwaarnemer Carlos Barros heeft de club meerdere malen verzocht een duidelijk toekomstbeeld te schetsen voor Mbuyamba, maar dat blijft uit. 'De onduidelijkheid is enorm. Er komt een nieuwe presidentsverkiezing aan en het zou zomaar kunnen dat er dan veel nieuwe mensen in de directie komen. Politiek is het heel onrustig en sportief is er veel verdeeldheid. Als je ziet dat zelfs Ansu Fati verhuurd mag worden… Hoe moet je dan als talent nog doorbreken?', vraagt Barros zich af.

Chelsea
Mbuyamba heeft dan ook aangegeven liever te vertrekken. De opties zijn legio. 'Bijna alle grote clubs in Europa hebben wel eens geïnformeerd naar Xavier. Real Madrid zit daar ook bij, zij zijn serieus met hun opleiding bezig, maar dat zou natuurlijk wel een gevoelige overstap zijn. Juventus en Internazionale hebben interesse, net als topclubs uit Duitsland en Engeland. Chelsea heeft de beste papieren. Daar zijn we natuurlijk vorig jaar al uitgebreid mee in gesprek geweest', vertelt Barros.

De Londenaren zijn Mbuyamba ook in Spanje blijven volgen en zijn ook nu weer zeer concreet voor de jeugdinternational. 'Zij hebben een fantastische presentatie gegeven. Er heerst daar een unieke voetbalsfeer. Je zit tijdens de lunch meteen tussen de eerste elftal spelers en de club heeft een erg ambitieus plan geschetst voor Xavier. Zij denken echt dat hij over één à twee jaar in de basis kan staan bij het eerste. Frank Lampard heeft natuurlijk al bewezen dat hij niet bang is om jonge spelers op te stellen. Op je twintigste in de basis staan bij Chelsea, dat zou natuurlijk prachtig zijn.'

Nederland
Nadeel van de stap naar een topcompetitie is dat Mbuyamba in zijn eerste seizoen normaal gesproken weinig minuten zal maken op het hoogste niveau. Een terugkeer naar de Eredivisie zou op dat gebied logischer zijn. 'Ajax is in Nederland eigenlijk de enige club die het financieel kan opnemen tegen die topclubs, maar daar speel je ook niet zomaar en een overstap van Barça B naar Jong Ajax is voor Xavier geen optie. AZ is wat dat betreft een logischere keuze, zij zijn in Nederland het meest concreet. FC Utrecht heeft een samenwerkingsverband met Barcelona en zou ook een mogelijkheid kunnen zijn. In dat geval zou het gaan om een huurperiode.'

De 1,95 meter lange Mbuyamba is inmiddels ook vaste waarde bij Oranje Onder-19. Met die ploeg zou hij normaal gesproken deze zomer het EK in Noord-Ierland hebben gespeeld, maar door dat toernooi is vanwege het coronavirus een streep gezet.

De Toekomst van Oranje: aflevering met Xavier Mbuyamba
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.