Topclubs dienen revolutionair Premier League-plan in

Reacties

Een aantal Engelse topclubs pleit voor een radicale hervorming van de Premier League. Tot de voorstellen behoort onder meer het inkrimpen van de competitie naar achttien clubs.

Topclubs dienen revolutionair Premier League-plan in
© Pro Shots

De ideeën lekten zondagochtend uit via tabloids en later op de dag kwam de Premier League al met een officiële reactie, waar de ergenis vanaf droop. 'We hebben het over 's werelds meest bekeken competitie. Om deze positie aan de top te behouden, moeten we blijven samenwerken.'

Het zogeheten Big Picture-project zou in gang zijn gezet door Liverpool en Manchester United. De andere clubs uit de Big Six (Arsenal, Chelsea, Manchester City en Tottenham Hotspur) zouden zeker niet afwijzend staan tegenover de plannen.

Het belangrijkste voorstel is dat de Premier League teruggaat naar achttien clubs. De divisies daaronder (het Championship, de League One en de League Two, de competities die zijn verenigd in de EFL) behouden 24 clubs. De onderste twee clubs in de Premier League gaan er rechtstreeks uit, terwijl de nummer zestien zich moet opmaken voor de play-offs. Verder willen de topclubs zowel de League Cup als de strijd om het Community Shield uit de kalender halen.

Degradanten
Een ander belangrijk punt is dat de zogeheten 'parachute payments' worden geschrapt. Dit zijn de gelden die Premier League-degradanten krijgen om de financiële pijn van een afzink te verzachten.

Het steekt de Premier League vooral dat Rick Parry, de preses van de EFL, een groot voorstander is van de plannen en dat ook liet weten in de media. Dat heeft alles te maken met een bijdrage van 250 miljoen pond (275 miljoen euro) die vanuit de Premier League gaat naar de clubs uit de overige divisies, vooral om de door corona gemiste inkomsten aan recette te compenseren. Ook de FA, eveneens geraakt door de crisis, kan een fiks bedrag (100 miljoen pond, 110 miljoen euro) tegemoet zien.

Stemmingen
Naar verluidt willen de topclubs een en ander al snel in gang zetten, zodat de 'Premier League 2.0' al in 2022/23 van start kan gaan. De vraag is wel of zij de rest van de competitie mee krijgen. Een onderdeel van het plan is namelijk dat de Big Six plus Everton, West Ham United en Southampton een speciale status krijgen bij stemmingen. Als zes van deze negen clubs een voorstel omarmen, is het voldoende om het door te laten gaan.

Voorlopig moet er echter nog veel water door de Thames stromen, wil het Big Picture-project ooit echt concrete vormen aannemen. De Premier League wijst namelijk 'op individuele voorstellen die een schadelijk effect kunnen hebben op de sport.'

In Engelse media beheerst het nieuws de sportpagina's:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Manchester United
Meer over Manchester United
Meer Liverpool
Meer over Liverpool
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.