Toornstra wijst na struikelpartij Feyenoord naar gebrek aan energie en creativiteit

RKC Waalwijk wist zaterdag een punt uit het vuur te slepen in De Kuip, en daar was Feyenoord-aanvoerder Jens Toornstra na afloop uiteraard niet over te spreken. Hij vond dat zijn ploeg het pijnlijke puntenverlies aan zichzelf te wijten had.

Feyenoord
Feyenoord
2 - 2
RKC Waalwijk

De Rotterdammers kwamen op voorsprong via Toornstra zelf, zagen de Waalwijkers kort voor rust echter de leiding pakken, waarna Guus Til vlak na de pauze de gelijkmaker binnenwerkte. Verder dan een 2-2 gelijkspel kwam Feyenoord echter niet meer in het restant van de wedstrijd. 'Het was het nét niet vandaag', concludeerde Toornstra na afloop uiteindelijk tegenover ESPN. 'Zeker thuis moet je gewoon winnen.'

Dat dat niet gebeurde, lag vooral aan Feyenoord zelf, vond de aanvoerder. 'We maakten het onszelf heel lastig. We begonnen niet goed, kwamen wel op 1-0, maar in het kwartier daarna speelden we véél te gemakzuchtig. We verdedigden slap, zij maken de 1-2, dus dan móét je na rust. Dat kost kracht, onnodig. We brachten niet de energie die we wel kunnen brengen, waarmee je een tegenstander kapot kan spelen. Misschien missen we ook wat creativiteit. De bal viel wel een paar keer goed, maar op de één of andere manier vloog de winnende er niet meer in.'

Met de constatering dat Feyenoord meer dan genoeg kansen had gekregen, zei Toornstra niets te veel. Volgens de stats van Opta hielp de thuisploeg zaterdag negen grote kansen om zeep. Sinds december 2014 (toen PSV ook negen grote mogelijkheden liet liggen, tegen FC Dordrecht) miste geen enkele Eredivisie-ploeg zó veel kansen in één wedstrijd.