'Toon Gerbrands faliekant mislukt als senior coach'

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week verslaggever Marco Timmer over de lastige situatie waarin PSV-directeur Toon Gerbrands zich heeft gewerkt.

'Toon Gerbrands faliekant mislukt als senior coach'
© Pro Shots

Dat de crisis bij PSV al groot is, weet ook Toon Gerbrands. Het lukte de directeur sinds zijn aantreden bijna vijftig miljoen euro aan schulden weg te werken. Maar voorkomen dat de uitgebroken brand een allesverzengend vagevuur wordt, lijkt een zwaardere opgave.

Dit waren de laatste zinnen in de VI Visie van 13 november. Het opiniestuk ging over de clash tussen technisch manager John de Jong en trainer Mark van Bommel. Gerbrands reageerde boos en verbolgen. Het stuk klopte in zijn ogen niet.

Het is het allesverzengende vagevuur geworden dat zijn weerga niet kent in de PSV-geschiedenis. Vanaf die VI Visie tot zelfs nu in februari heeft iedereen de oneindige en smerige stroom aan ellende zeer gedetailleerd in de media kunnen volgen. PSV wilde de meest transparante club van Europa worden. Nou, dat is gelukt.

Natuurlijk is Mark van Bommel schuldig aan zijn eigen ontslag. De resultaten en het spel van PSV waren dit seizoen slecht onder zijn leiding. Dat de controlfreak zich werkelijk overal mee bemoeide en daarbij in zijn zucht naar zelfbenoemd professionalisme werknemers en sommige spelers schoffeerde, weten we na diverse reconstructies inmiddels ook. John de Jong heeft hem echter opgezadeld met een matige selectie en hij is verantwoordelijk voor de aanstelling van Ernest Faber, onder wie het spel alleen maar slechter lijkt te worden.

Gerbrands is eindverantwoordelijk voor de huidige situatie. De algemeen directeur heeft deze relatief onervaren mannen bij elkaar gezet en wilde zelf als senior coach fungeren. Dat is faliekant mislukt.

Eind januari zei Gerbrands in het Eindhovens Dagblad dat bij hem 'ethiek altijd bovenaan blijft staan', dat hij 'niet met modder zal gooien' en dat hij 'iedereen recht in de ogen wil kunnen kijken'. Het ontslag van Van Bommel kwam bewust naar buiten terwijl de trainer nog in gesprek was met Gerbrands en De Jong.

Na de publicatie in het ED verscheen vanuit de organisatie van de directeur het ene na het andere besmeurende detail over het functioneren van Van Bommel in de media. Dit als tegenactie op het gedrag van de coach zowel voor als na zijn ontslag. De emotionele Gerbrands is gaandeweg de regie kwijtgeraakt.

Off the record werd de vuile was buiten gehangen tegenover een landelijke krant en tegen een VI-verslaggever zei Gerbrands zelfs dat op de tribune een camera had ingezoomd op diens telefoon. Hij wist hoe de journalist aan zijn informatie kwam. Absurd natuurlijk en waarschijnlijk ook niet waar.

Het is de voetballerij in al zijn lelijkheid. De emotie regeert, lekken en lijntjes met de pers; het is van alle tijden. Gerbrands is gezien zijn ervaring en expertise waarschijnlijk nog altijd de juiste man om PSV uit deze diepe crisis te loodsen. De directeur moet het alleen nooit meer over ethiek hebben.

Bekijk hier al onze video's
Meer PSV
Meer over PSV
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.