Tonny van der Linden op 84-jarige leeftijd overleden

Reacties

In een verzorgingshuis in Vianen is vannacht Tonny van der Linden overleden. De 24-voudig international en oud-aanvaller van DOS is 84 jaar geworden.

Tonny van der Linden op 84-jarige leeftijd overleden

Tussen 1952 en 1967 werd Van der Linden door voetballiefhebbers in de Galgenwaard op handen gedragen. Tonny, zoals iedereen hem liefkozend noemde, was een stilist, een briljant technicus met een verwoestend schot in de benen. In 1958 bezorgde hij DOS het landskampioenschap, de enige titel van de Utrechtse volksclub die later met Elinkwijk en Velox opging in FC Utrecht. Van der Linden wordt met Anton Geesink beschouwd als de grootste sporticoon van Utrecht. Ook Marco van Basten hoort in dat rijtje thuis, maar die heeft zich nooit in eigen stad gemanifesteerd.

Volgens Faas Wilkes, Abe Lenstra en Coen Moulijn behoorde Van der Linden tot de buitencategorie. Topclubs in binnen- en buitenland wilden hem wat graag inlijven, maar zijn bescheidenheid en angst voor het onbekende stonden hem een loopbaan lang in de weg. 'Als hij bij Feyenoord of Ajax had gespeeld, had 'ie een veelvoud van die 24 interlands gespeeld', zei Moulijn ooit.

Op de eeuwige topscorerslijst, aangevoerd door Willy van der Kuijlen, staat Van der Linden op de vijfde plaats. Hij maakte 208 competitiedoelpunten in de Eredivisie (waaronder het allereerste in 1956), plus nog eens 48 in de eerste twee jaar van het betaalde voetbal toen de hoogste klasse nog gevormd moest worden.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.