Tomasson blijkt kampioenenmaker en ziet pitch invasion in Malmö

Reacties

Jon Dahl Tomasson heeft Malmö FF naar de tweede landstitel op rij gecoacht. De Blauwen pakten zaterdag in de laatste speelronde van de competitie een punt tegen Halmstads BK en dat was voldoende om de eerste plaats veilig te stellen. Tomasson is de eerste trainer in Zweden in achttien jaar tijd die twee landstitels op rij pakt. De trainerscarrière van de oud-spits is weer helemaal op de rit.

Tomasson blijkt kampioenenmaker en ziet pitch invasion in Malmö
© Pro Shots
Malmö FF
Malmö FF
0 - 0
Halmstads BK
Halmstads BK

Tomasson begon zijn trainersloopbaan bij Excelsior, waar hij aanvankelijk assistent was en na het vertrek van Leon Vlemmings naar Roda JC Kerkrade de eindverantwoordelijkheid kreeg. In 2014 haalde diezelfde Vlemmings Tomasson naar Roda, maar een groot succes werd dat niet: de Limburgers degradeerden voor het eerst in de geschiedenis uit de Eredivisie. Tomasson kon zijn biezen pakken. De voormalig aanvaller van onder meer sc Heerenveen, Feyenoord en AC Milan keerde bij Vitesse en de nationale ploeg van Denemarken terug in zijn eerdere rol als assistent-coach, om bij Malmö FF pas weer op eigen benen te gaan staan.

Na het kampioenschap in zijn debuutjaar heeft Tomasson het dus opnieuw weten te flikken. De titel had ook eerder veiliggesteld kunnen worden, aldus Tomasson tegenover Discovery+: 'Als we geen Europees voetbal hadden gespeeld, dan hadden we de competitie twee maanden geleden al gewonnen.' Tomasson doelt op de Champions League-campagne, waarin Malmö in een groep met Zenit Sint-Petersburg, Juventus en Chelsea één punt pakte uit vijf wedstrijden. Kwalificatie voor de Europa League zit er ook niet meer in. Uiteindelijk sloot Malmö de Allsvenskan dit seizoen af met één punt minder dan vorig seizoen: 59 om 60.

© Pro Shots

Pitch invasion
Met zijn woorden verraadt Tomasson het vertrouwen dat hij heeft in de kwaliteiten van zijn selectie. Toch bleef het tot het laatste moment spannend, want achtervolger AIK had bij een nederlaag van Malmö kunnen profiteren. 'Ik was enorm nerveus', erkent Tomasson na afloop. 'We hebben niet goed gespeeld, dus natuurlijk werd ik daar nerveus van. Het is altijd moeilijk om het goud opnieuw te winnen, maar de jongens wilden zó graag. Ze wilden het doen voor de fans en voor iedereen die zich met deze club bezighoudt.' Ook op de tribunes was de spanning om te snijden. Na het laatste fluitsignaal maakte zich een ongekende euforie van de supporters meester en vond er een heuse pitch invasion plaats in het Eleda Stadion.

Als vanzelfsprekend zal Malmö ook volgend seizoen weer een gooi proberen te doen naar het kampioenschap. Of men dat met Tomasson gaat doen, dat is de vraag. Door de successen zal de belangstelling voor de 41-jarige coach toenemen, weet ook directeur Daniel Andersson: 'We zijn ongelooflijk blij met Jon. Het is beter uitgepakt dan we durfden te hopen. Het startpunt is natuurlijk dat hij blijft. Maar er zijn geen garanties in de voetballerij.' Ook aanvoerder en middenvelder Anders Christiansen zou niet verbaasd zijn als clubs aan Tomasson beginnen te trekken: 'Dat risico is er. Zo eerlijk moeten we zijn. Hij is waarschijnlijk interessant voor andere clubs.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Anel Ahmedhodzic
Ook de spelers van Malmö FF komen steeds nadrukkelijker in de belangstelling te staan. Dat geldt in het bijzonder voor het 22-jarige talent Anel Ahmedhodzic. De verdediger, die werd geboren in Malmö en zijn interlands voor Bosnië-Herzegovina speelt, bevestigt dat hij waarschijnlijk een stap hogerop gaat maken: 'Er is voor mij niet veel meer te winnen in Zweden. Er is nog niets zeker, maar nu het kampioenschap binnen is, kan ik mijn opties bekijken en bepalen wat het beste voor mij is. Dat ga ik samen doen met Mackan', doelt Ahmedhodzic op zaakwaarnemer en voormalig Ajacied Markus Rosenberg.

Ahmedhodzic erkent dat hij zijn zinnen heeft gezet op de Premier League: 'Ik heb altijd gezegd dat dat een droomcompetitie is. Het zou een droom zijn die uitkomt als ik naar Engeland kan gaan, maar er zijn misschien ook andere opties.' Eerder werd Ahmedhodzic al in verband gebracht met Brentford, Chelsea en Atalanta Bergamo. De kans is groot dat Malmö de gehele as in de defensie kwijt gaat raken, want Ahmedhodzic' kompaan Franz Brorsson loopt ook vooruit op zijn vertrek: 'Het is zeer goed mogelijk dat ik wegga. AEK Athene? Er zullen altijd geruchten zijn. Ik kan wel zeggen dat er interesse is.'

© Pro Shots

Veel Eredivisie-ervaring
De grote sterren van Malmö waren dit jaar Ahmedhodzic, spits Antonio Colak, linksbuiten Veljko Birmancevic en aanvoerder Christiansen. Maar ook een aantal ex-Eredivisionisten droeg zijn (bescheiden) steentje bij aan de landstitel van Malmö. De 36-jarige Niklas Moisander ruilde Werder Bremen afgelopen zomer in voor Malmö en speelde door een slepende kuitbeenblessure slechts vijftien wedstrijden. Sergio Peña (ex-FC Emmen) heeft mede door blessureleed nog geen vaste basisplaats kunnen afdwingen, terwijl de voormalig NEC’ers Sören Rieks en Lasse Nielsen regelmatig hun opwachting maakten. Rieks scoorde zelfs zes keer in de Allsvenskan. Ola Toivonen, die medio 2020 terugkeerde bij Malmö, staat sinds mei buitenspel met een knieblessure en speelde dit seizoen acht duels. Daarin scoorde hij niet.

Toekomst Tomasson
Ondanks de coronaperikelen zal Malmö waarschijnlijk nog wel een paar dagen in feeststemming verkeren. Maar zodra het feestgedruis in de stad en in het stadion is verstomd, zal de directie aan de bak moeten om de selectie voor volgend seizoen weer op oorlogssterkte te krijgen. Het lijkt dus zeker dat belangrijke krachten als Ahmedhodzic en Brorsson vertrekken en ook de toekomst van kampioenenmaker Tomasson is ongewis. Gezien zijn eerdere ervaringen bij onder meer Roda JC weet de voormalig goalgetter echter dat een carrière zich niet eenvoudig laat uitstippelen. Daarover zei Tomasson eerder tegenover Aftonbladet: 'Ik ben ambitieus, maar het is onmogelijk om als trainer een carrière te plannen.'

Allsvenskan

Stand Allsvenskan 2021

Zweden

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Malmö FF
30
17
8
5
58-30
+28
59
2
AIK
30
18
5
7
45-25
+20
59
3
Djurgårdens IF
30
17
6
7
46-30
+16
57
4
IF Elfsborg
30
17
4
9
51-35
+16
55
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.