Toen Roda JC werd beloond met een luid applaus van de Ajax-fans

Reacties

Het is deze donderdag exact een kwart eeuw geleden dat Roda JC een memorabel seizoen afsloot met een imponerende 5-0 overwinning op Feyenoord. De equipe van Huub Stevens eindigde in 1994/95 als tweede, achter het ongenaakbare Ajax.

Toen Roda JC werd beloond met een luid applaus van de Ajax-fans
© Pro Shots

Veelzeggend voor de kracht van Roda was dat de Amsterdammers tot twee keer toe met een gelijkspel genoegen moesten nemen tegen de Limburgers. Een hoogtepunt was de 1-1 in De Meer op 15 februari 1995.

Onder luid applaus van de Ajax-fans zocht het elftal van Stevens de kleedkamer op. 'Dat was een enorm compliment', zegt de trainer in een VI-reconstructie over het onvergetelijke Roda-seizoen. 'Het was een absolute topwedstrijd, waarbij wij nog een paar bepalende spelers misten. We speelden zoals we dat altijd deden. Aanvallend, een-op-een, risico in het spel. Dat waren ze in De Meer niet gewend. Zelfs het Ajax-publiek genoot daarvan.'

De ploeg uit Kerkrade eindigde met 54 punten op de tweede plaats. Een aantal dat eigenlijk genoeg moet zijn voor een landstitel: in de tien seizoenen daarvoor haalden maar vier kampioenen meer dan 54 punten. Alleen was er die jaargang het Ajax van Van Gaal.

Het mislopen van de schaal blijkt geen diepe wond te hebben achtergelaten bij Stevens. 'Nee, nee. Wat dat seizoen daar gebeurde, was geweldig voor iedereen bij Roda. De club leefde weer, de mensen waren trots op de stad en de streek. We hadden simpelweg te maken met een te goed Ajax. Het heeft de spelers ook geen windeieren gelegd. Jongens hebben mooie transfers gemaakt en het is ook mijn opstap naar Schalke 04 geweest. We hadden vrede met die tweede 1-1.'

Lees in de nieuwe VI en op VI PRO het volledige verhaal over het Roda JC van 1994/95, waarin ook Maurice Graef aan het woord komt, over onder meer een onvergetelijke trainingskamp op Gran Canaria.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.