Toen Luis Enrique zijn Italiaanse tegenstander wel kon vermoorden

Reacties

Voor Luis Enrique heeft de EK-kraker tegen Italië van dinsdagavond een speciaal tintje. Het wordt voor de bondscoach van Spanje zijn eerste duel met de Azzurri sinds hij op het WK 1994 werd geveld door een elleboogstoot van Mauro Tassotti en zijn neus brak.

Toen Luis Enrique zijn Italiaanse tegenstander wel kon vermoorden
Italië
Italië
ns
1 - 1
Spanje
Spanje

Het is een iconisch beeld: de hevig bloedende Luis Enrique die even daarvoor het slachtoffer is geworden van een schandalige overtreding van Tassotti. In Spanje sprak men schande van de actie van de verdediger, ook omdat La Selección het hoofd moest buigen in de kwartfinale.

Ook voor Tassotti zat het WK er na die wedstrijd op. Arbiter Sandor Puhl ontging het incident, maar de tuchtcommissie van de FIFA besloot op basis van de beelden de AC Milan-verdediger voor liefst acht wedstrijden te schorsen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Tassotti bood al snel zijn excuses aan en sprak van een instinctieve reactie nadat Luis Enrique hem aan het shirt had getrokken. In 2011 schudden beiden elkaar de hand rond een Serie A-duel tussen AS Roma (waar de Spanjaard als hoofdtrainer fungeerde) en AC Milan (waar Tassotti als assistent-trainer deel uitmaakte van de staf).

Luis Enrique kon vlak na het incident Tassotti wel wat aandoen, zo onthulde Senen Cortegoso, die de middenvelder op het veld behandelde, in een van de vele reconstructies die zijn gemaakt. 'Hij wilde Tassotti én de scheidsrechter vermoorden', zo liet Cortegoso ooit optekenen.

Sinds die dag in Boston zijn er vele edities van Spanje - Italië geweest, maar elke keer weer blikken Spaanse media terug op die kwartfinale op het WK 1994. Waarschijnlijk omdat La Selección destijds zelden indruk maakte op een eindronde en er in Amerika een kans lag om echt ver te komen, ligt die nederlaag tegen Italië nog zo zwaar op de maag bij de Spanjaarden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Spanje
Meer over Spanje
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.