Toen Beenhakker een boete van tweeënhalve ton moest betalen aan Ajax

Reacties

Zijn vertrek naar Real Madrid in 1991 bleek een dure grap voor Leo Beenhakker. De trainer moest zelf tweëenhalve ton aftikken, omdat hij Ajax middenin het seizoen verliet.

Toen Beenhakker een boete van tweeënhalve ton moest betalen aan Ajax
© Pro Shots

Dat vertelt Michael van Praag in zijn memoires, waarvan vorige week een voorpublicatie verscheen in VI en op VI PRO. De toenmalige voorzitter van Ajax ontsteekt in woede wanneer Beenhakker tussen twee Europese wedstrijden door vertrekt naar Real Madrid, in 1991. 'Hij liet ons toen in de steek. Weet je dat nog, Michael? Jij was heel boos', herinnert toenmalig directeur Arie van Os zich. Van Praag: 'Ja, heel erg boos.' Later legt hij uit dat die boosheid deels was gespeeld. Van Praag gunde Beenhakker zijn transfer, omdat hij wist van diens privé-sores.

'Hij kon de aanbieding niet weigeren', weet Van Os nog. 'Hij lag in scheiding en wilde per se weg. Hij heeft toen wel een boete moeten betalen aan ons. Toen was hij boos. In zijn contract stond dat hij 2,5 ton kreeg als wij hem zouden ontslaan. Prima, zei ik, maar als jij weggaat, betaal jíj 2,5 ton. "Oké, doe dat maar", zei Beenhakker. En toen ging hij weg. Alleen wilde Real Madrid die 2,5 ton niet neertellen. Heeft Leo die uit eigen zak betaald. Hahaha. Altijd wanneer ik hem tegenkwam, zei Leo: “Ah, daar is die zuinige penningmeester weer”. Mooi, hè.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.