Toch weer gesprekken over nieuw competitieformat

Reacties

Binnen de Eredivisie willen clubs de discussie over een nieuwe opzet van de competitie toch weer openen. In mei werd een inkrimping naar zestien clubs en de introductie van een kampioenspoule nog afgeschoten. Tien van de achttien clubs stemden destijds tegen. Nu dit seizoen opnieuw blijkt dat de Eredivisie afhaakt in Europa en het Nederlands elftal het WK niet heeft gehaald, pleiten meerdere clubs voor een veranderingsagenda.

Toch weer gesprekken over nieuw competitieformat

Het initiatief hiervoor komt uit de werkgroep-kunstgras die in september werd aangesteld. Na een inventarisatie van de standpunten is geconcludeerd dat de kunstgrasdiscussie moet worden ingebed in een breder plan, waarin bijvoorbeeld ook de verdeling van mediagelden aan de orde komt. Gevreesd wordt dat de bedrijfstak onder druk komt als prestaties van Oranje en clubs ook de komende jaren blijven tegenvallen. Eerder werd becijferd dat een nieuw competitieformat een inkomstentoename van vijftig miljoen euro zou opleveren.

Schuldig aan het mislukken zijn vooral Ajax en Feyenoord. Ajax begon te twijfelen na het behalen van de Europa League-finale. De Amsterdammers waren bang dat ze door play-offs in de knel zouden komen met toekomstige Europese finales. Feyenoord bleek teleurgesteld, omdat een kunstgrasverbod niet was meegenomen in het voorstel en stemde tegen. Daarmee was de grond onder een competitieverandering weggeslagen.

Om nieuwe initiatieven meer kans te geven wordt tevens gepleit voor andere stemverhoudingen binnen de Eredivisie CV. Nu is voor wijzigingen een vijfzesde meerderheid nodig. Dus in de praktijk zijn oppositiegroepjes van slechts vier clubs al in staat plannen te blokkeren. Dat maakt de Eredivisie CV vleugellam en steeds meer clubs zijn dan ook voor het aanpassen van de statuten. Zodat bijvoorbeeld een reguliere meerderheid al voldoende is. Daarmee zou een nieuw competitieformat kansrijk zijn.

In mei bleken al acht clubs voor een andere opzet. Criticasters NEC en Go Ahead Eagles spelen inmiddels in de Jupiler League. Nieuwkomer VVV-Venlo liet zich eerder juist positief uit over de plannen. Ook FC Groningen vraagt zich inmiddels af of het wel terecht was om tegen te stemmen. Half november komen de clubs bijeen voor een vergadering.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.