Titelkansen PSV aan zijden draadje na discutabele strafschop

PSV heeft zondagavond een ideale kans om in te lopen op koploper Ajax laten liggen. De Eindhovenaren waren hard op weg naar een nipte overwinning op Feyenoord, maar vlak voor tijd werd er een nu al veelbesproken strafschop uitgedeeld aan Feyenoord. Door een treffer van Cyriel Dessers werd het 2-2 en blijft het verschil tussen Ajax en PSV vier punten.

Feyenoord
Feyenoord
2 - 2
PSV
PSV

Dat Feyenoord een positief resultaat behaalde tegen PSV, was extra knap. De voorbereiding van beide clubs op deze topper kon immers niet meer verschillen. Terwijl PSV in alle rust toewerkte naar het duel in De Kuip, was Feyenoord aan het zwoegen in Marseille om een plek in de finale van de Conference League veilig te stellen. Dat laatste lukte via een doelpuntloos gelijkspel, trainer Arne Slot besloot zijn basisopstelling ten opzichte van het Europese duel niet te wijzigen. De succesformule bood echter geen garantie tegen PSV, dat over Feyenoord heen walste in de eerste helft.

PSV kreeg na het gelijkspel van Ajax bij AZ de kans om in te lopen op de koploper en slaagde er uitstekend in om sterspeler Gakpo in stelling te brengen. In de zestiende minuut gebeurde dat na balverlies van Orkun Kökçü. Joey Veerman legde de bal vervolgens over Lutsharel Geertruida heen en Gakpo bleef koel voor keeper Ofir Marciano (0-1).

Weer een kwartier later toonde Gakpo zich zelfs ijskoud. Na een prachtige combinatie met Eran Zahavi wipte hij de bal stijlvol langs Marciano voor de 0-2 in Rotterdam. Feyenoord zette er bijzonder weinig tegenover en dus greep Slot in tijdens de rust. Hij bracht met Jens Toornstra, Bryan Linssen en Patrik Walemark drie verse krachten in. Dat sorteerde meteen effect: Feyenoord kreeg in de eerste tien minuten van de tweede helft kansen via Dessers en Luis Sinisterra.

Het goede spel van Feyenoord bleef aanhouden en dat resulteerde twintig minuten voor tijd bijna in de aansluitingstreffer. PSV-keeper Yvon Mvogo kon slechts kijken naar een kopbal van Linssen, maar die inzet eindigde op de lat. Enkele minuten later voerde Slot zijn laatste wissels door en dat betekende het Feyenoord-debuut van Philippe Sandler. De verdediger kwam enkele maanden geleden naar Rotterdam, maar was lang niet fit genoeg om minuten te maken in de Eredivisie.

Het mooie moment voor Sandler werd zowaar nog mooier met een zéér late comeback van Feyenoord. Het werd vlak voor tijd al extra spannend door de aansluitingstreffer van Dessers en vlak voor het eindsignaal ging de wedstrijd op z'n kop. Mauro Júnior maakte volgens de arbitrage hands na een inzet van Toornstra en de bal ging op de stip. Er ontstond veel discussie binnen én buiten de lijnen, maar daar had Dessers geen boodschap aan. Hij scoorde in de zesde minuut van de extra tijd vanaf elf meter en maakte zo een einde aan een knotsgekke Super Sunday.

PSV blijft met twee speelronden te gaan op vier punten van koploper Ajax staan. De Amsterdammers kunnen het zodoende komende woensdag in eigen huis afmaken tegen SC Heerenveen. Bij winst is Ajax zeker van de landstitel. Feyenoord is door het resultaat officieus de nummer drie van Nederland.

Het cijfer van Serdar Gözübüyük is na afloop gewijzigd. Na het zorgvuldig bestuderen van de beelden is besloten hem een 4 te geven.