Titel kan Ajax bijna niet ontglippen dankzij Van de Beek en Tadic

Reacties

Ajax heeft een erg belangrijke stap naar de titel gezet door zondagmiddag te winnen van FC Utrecht. De zege werd alleen maar meer waard door het puntenverlies van concurrent PSV. De Amsterdammers hebben woensdagavond tegen De Graafschap aan een punt genoeg om de titel hoe dan ook te grijpen, ongeacht het doelsaldo.

Titel kan Ajax bijna niet ontglippen dankzij Van de Beek en Tadic
Ajax
Ajax
4 - 1
FC Utrecht
FC Utrecht

Een droomavond veranderde voor Ajax woensdag in de slotminuut in een nachtmerrie. De knop moest om na de zo pijnlijke nederlaag in de halve finale van de Champions League, veel tijd om te rouwen was er niet met het oog op de ontknoping in de competitie. Erik ten Hag wist dat er met FC Utrecht een geduchte tegenstander naar de Johan Cruijff Arena kwam. Hij was coach van de club uit de Domstad toen FC Utrecht op 5 november 2017 voor de laatste thuisnederlaag van Ajax in de competitie zorgde.

Bij het belangrijke duel van zondagmiddag besloot de Ajax-coach Noussair Mazraoui op het middenveld te posteren en Joël Veltman was rechtsback. Die omzettingen gingen ten koste van Lasse Schöne. Bij afwezigheid van David Neres begon dit keer niet Kasper Dolberg maar Klaas Jan Huntelaar als spits.

Hoe goed Ten Hag zijn ploeg mentaal ook had opgelapt, hij moet geschrokken zijn van de start. Othman Boussaid kreeg de Ajacieden in de eerste minuut al stil. Gyrano Kerk bracht de Belg na een lange bal van doelman David Jensen goed in stelling en Boussaid kreeg wel erg veel tijd en ruimte van Daley Blind. De Utrecht-aanvaller maakte de 0-1 door Andre Onana te kloppen in de verre hoek.

Ajax speelde met het besef dat er geen tijd te verliezen was, maar het was lastig de Utrechtse organisatie stuk te spelen. Dusan Tadic was gevaarlijk met een schot dat net voorlangs ging en daarna was het tot de veertiende minuut wachten op een volgende kans. Het was toen wel direct raak, tot grote opluchting van alles en iedereen bij Ajax. Hakim Ziyech gaf de bal perfect mee aan Van de Beek en hij vond Huntelaar met een strakke voorzet. De spits was van dichtbij dodelijk: 1-1.

Utrecht verdedigde met het mes tussen de tanden, met name Riechedly Bazoer. De ex-Ajacied had in de zevende minuut al geel gekregen voor een pittige overtreding op Tadic en ging in de 28ste minuut opnieuw in de fout met een charge ten opzichte van Frenkie de Jong. Scheidsrechter Pol van Boekel spaarde de middenvelder. Ook met elf man werd Utrecht echter teruggedrongen. Van de Beek vertolkte met zijn loopacties een cruciale rol in het aanvalsspel van de Amsterdammers. De middenvelder stond in de extra tijd van de eerste helft weer precies op de goede plek bij een voorzet van Tadic en kopte raak. Jensen zat nog wel aan de bal, maar kon niet keren.

De 2-1 van Donny van de Beek.
De 2-1 van Donny van de Beek.

Ajax kon ondanks de voorsprong niet met een erg geruststellend gevoel aan de tweede helft beginnen, daarvoor had Utrecht al teveel speldenprikjes uitgedeeld. Wel kreeg de ploeg al snel een vertrouwensboost door de goal van AZ'er Guus Til tegen PSV, een doelpunt dat in Amsterdam met gejuich werd ontvangen op de tribunes. Ajax probeerde onverstoorbaar door te gaan, maar Utrecht kreeg kansen. Onana redde op een schot van Klaiber en Huntelaar haalde de bal bij de daaropvolgende corner voor de lijn weg.

De thuisploeg bleef echter het gevaarlijkst en was via Mazraoui en Van de Beek dicht bij de 3-1. Twee keer kreeg Jensen de bal van dichtbij recht op zich af. Huntelaar probeerde het even later met een balletje achter zijn standbeen, maar de uitvoering was niet vlekkeloos. De ruimtes voor Ajax werden groter, omdat Dick Advocaat met aanvaller Lukas Görtler als vervanger van Bazoer besloot meer risico te nemen. De aanvallende zet van de Utrecht-coach had niet het gewenste effect. Ajax bleef sterker en maakte in de 76ste minuut de bevrijdende 3-1. Bij een corner viel de bal na doorkoppen van Huntelaar goed voor Tadic, die van dichtbij scoorde. De opluchting was enorm in Amsterdam, wetende van het gat tussen Ajax en PSV bij de virtuele stand.

Het werd alleen nog maar mooier voor Ajax. Ziyech werd een kwartier voor het einde door Rico Strieder gevloerd en dat leverde een strafschop op. Tadic maakte van elf meter geen fout en zorgde met zijn 26ste Eredivisie-goal van het seizoen voor de 4-1. De sterspeler kan woensdagavond in Doetinchem ook nog de topscorerstitel grijpen, ook al is dat bijzaak. De ploeg van Ten Hag, waar Lassina Traoré in de slotfase zijn competitiedebuut maakte, weet dat het enorm dichtbij het kampioenschap is. De marge op PSV is drie punten en bovendien heeft Ajax met een verschil van veertien goals en een veel beter doelsaldo. Dat verschil had vijftien kunnen worden, maar Traoré raakte in de slotminuut nog de lat. Het is een meer dan luxe uitgangspositie voor de uitwedstrijd tegen De Graafschap van woensdagavond (aftrap 19.30 uur). PSV speelt dan nog thuis tegen Heracles Almelo.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
De Jong geniet: 'Een schitterend seizoen, maar Tottenham blijft een open wond'
'Op basis van het vertoonde spel is Ajax de terechte kampioen'
Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer FC Utrecht
Meer over FC Utrecht
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.