Timmy Simons: Waardering voor stofzuiger

RC Genk-aanvaller Wesley Sonck was woedend en Sint-Truiden-routinier Danny Boffin was diep ontgoocheld. De reden: Club Brugge-middenvelder Timmy Simons werd in België verkozen tot beste speler van 2002.

Journalisten en ex-winnaars verkozen de stofzuiger Simons boven de creatieve spelers Sonck en Boffin. Simons mag als een terechte winnaar worden bestempeld, aangezien de international met Club Brugge een uitstekend 2002 doormaakte. Bovendien was Simons op het wereldkampioenschap één van de betere Belgische spelers was. 'Ik had niet gerekend op een uitverkiezing, maar wel gehoopt. Ik heb me niet rijk gerekend om een eventuele ontgoocheling te voorkomen.' De keuze voor de centrale middenvelder annex verdediger was toch opmerkelijk aangezien de keuze maar al te vaak valt op een creatieve speler of op een doelpuntenmaker. Simons is geen van beiden, maar is een uiterst nuttige kracht. Hij is de katalysator van een ploeg, zonder hem kunnen zijn medespelers niet tot grootse prestaties komen. 'Tegen aanvallers van kaliber heeft een middenvelder/verdediger als ik geen schijn van kans', had Simons in de aanloop naar de verkiezing desalniettemin bescheiden laten weten.Toch won Simons met groot verschil. De 26-jarige Bruggeling begon zijn loopbaan bij TH Diest. Bij Lommel belandde hij in 1998 (pas op 21-jarige leeftijd) in het profvoetbal. Twee jaar later verkaste Simons naar Club Brugge. Hij werkte zich op tot international en lijkt nu klaar voor een grote transfer. Het Hertha BSC van trainer Huub Stevens heeft al eens geïnformeerd.

Voor Brugge-trainer Trond Sollied is Simons momenteel één van de belangrijkste spelers die zijn ploeg moet leiden naar de eerste landstitel sinds 1998. Club Brugge heeft halverwege dit seizoen een voorsprong van elf punten op achtervolger Anderlecht. De laatste jaren maakte Brugge er een gewoonte van na de winterstop veel punten te laten liggen. Bondscoach Aimé Anthuenis sprak ook zijn waardering uit voor Simons. De keuzeheer handhaaft Simons als centrale verdediger in de nationale ploeg, terwijl hij bij Brugge op het middenveld speelt. 'Timmy kan als verdediger nog meer van waarde zijn voor de ploeg dan als middenvelder. Hij is een slimme speler en verdient deze onderscheiding.'Simons treedt met het winnen van de Gouden Schoen bij Club Brugge in de voetsporen van zijn voorbeeld Franky van der Elst. De huidige trainer van GB Antwerpen was in 1996 de laatste Club Brugge-speler die de Gouden Schoen won.

Bekijk hier al onze video's