Timber met gevaar voor eigen leven redder in nood voor Ajax

Ajax heeft zaterdagavond een zwaarbevochten overwinning geboekt op Willem II. De Tilburgers hielden erg lang stand, maar konden de aanvalsmachine uit Amsterdam toch niet afstoppen. Doelpuntenmaker Jurriën Timber is wel meteen een zorgenkindje voor de volgende wedstrijd van Ajax.

Willem II
Willem II
0 - 1
Ajax
Ajax

Met het belangrijke Champions League-duel met Benfica voor de boeg was het de vraag of trainer Erik ten Hag spelers zou sparen. Het antwoord was nee: Ajax startte met dezelfde namen als tegen FC Twente. Dit betekende dat Ryan Gravenberch opnieuw op de bank zat. Bij Willem II beleefde Dan Crowley zijn rentree als basisspeler.

75 procent balbezit
De gedachte om snel het verschil te maken zal richting Benfica-uit nog sterker zijn geweest bij Ajax, maar in een winderig en nat Koning Willem II Stadion bood de thuisclub uitstekend weerstand. Ajax kreeg met name via Antony kansjes, maar ook Willem II was dreigend op de helft van de tegenstander. Bij rust had Ajax 75 procent van het balbezit gehad, maar dat leidde tot slechts twee pogingen op de vuisten van doelman Timon Wellenreuther.

Nog geen drie maanden geleden zag de heenwedstrijd tussen Ajax en Willem II er nog totaal anders uit, toen stonden de Amsterdammers in eigen huis al na 23 minuten met 3-0 voor. In Tilburg leek Ajax tien minuten na rust dan alsnog de ban te breken. Davy Klaassen legde terug op Dusan Tadic, die beheerst de rechterhoek vond. Het doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel van Antony, eerder in de aanval.

Willem II-doelman Timon Wellenreuther was lang een sta-in-de-weg voor Ajax.

Extra spits
De situatie maakte wat los bij Ajax, dat met Gravenberch voor Edson Álvarez nadrukkelijker de aanval ging zoeken. Het was aan verdediger Wessel Dammers te danken dat Willem II standhield in die fase. Hij voorkwam met een noodgreep de openingstreffer van Klaassen, die doelman Wellenreuther al gepasseerd was. Het was de laatste actie van Klaassen, die werd vervangen door Danilo.

Ajax ging dus met een extra spits spelen en kort na die wissel raakte Ajax via Eredivisie-topscorer Sébastien Haller de paal. De druk op de defensie van Willem II werd groter en groter en uiteindelijk zwichtte de thuisclub. Een voorzet richting de tweede paal van Antony werd op waarde geschat door Timber, die al vallend binnen werkte voor zijn derde en belangrijkste doelpunt dit seizoen. De centrumverdediger raakte tijdens het scoren wel geblesseerd, waardoor hij automatisch een vraagteken is voor de wedstrijd tegen Benfica.

Een moegestreden Willem II was in de slotfase niet tot nauwelijks bij machte om het Ajax nog echt lastig te maken, waardoor de Amsterdammers weer een zege bijschreven. Zondag komen achtervolgers Feyenoord en PSV in actie in de Eredivisie.