Tien man Hertha zetten Leipzig te kijk voor eigen publiek

Zo'n 83 minuten lang speelde RB Leipzig tegen Hertha BSC tegen tien man, maar het verloor toch: 2-3. Ex-Feyenoorder Salomon Kalou was van groot belang voor de ploeg uit de Duitse hoofdstad door de tweede goal namens de bezoekers voor zijn rekening te nemen.

Bij een overwinning zou Leipzig de tweede plek in Duitsland overnemen van Schalke 04, maar het ging al vroeg mis voor de thuisploeg. In de vijfde minuut was het Davie Selke die Hertha verrassend op een 0-1 voorsprong zette. De spits, die vorig seizoen nog uitkwam voor Leipzig, schoot een lage voorzet overtuigend binnen.

Ruim een minuut later ging het mis aan de andere kant. Jordan Torunarigha, de vervanger van de geblesseerde Karim Rekik bij Hertha, haalde de doorgebroken Leipzig-spits Timo Werner neer en kreeg daarvoor de rode kaart. De thuisploeg zag hierdoor zijn kans schoon om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Het creëerde veel kansen en raakte de paal, maar uit het niets was het Hertha dat de voorsprong verdubbelde. Kalou kopte een vrije trap mooi binnen.

Kalou kopt de 0-2 binnen voor Hertha BSC.

De Ivoriaan maakte zo zijn vierde goal in een week tijd. Vorig weekend scoorde hij al tegen FC Augsburg en midweeks maakte hij twee goals tegen Hannover 96. Het is voor het eerst dat de linksbuiten drie wedstrijden op rij het net weet te vinden in de Bundesliga. In totaal staat de de 32-jarige aanvaller op zeven goals dit seizoen.

In de tweede helft maakte het thuispubliek zich op voor een inhaalrace tegen de tien man uit Berlijn, maar wéér was het Hertha dat zomaar wist te scoren. En weer was het Selke die raak schoot. Dit keer viel de bal voor zijn voeten uit een corner van Valentino Lazaro, die ook al verantwoordelijk was voor de assist bij de goal van Kalou. Even later had Selke ook nog de kans op de 0-4, maar dit keer raakte hij de buitenkant van de paal.

In de 68ste minuut deed Leipzig dan eindelijk wat terug. Willi Orban kopte een afgemeten voorzet van Bruma op randje buitenspel binnen. Daarna werd bij Hertha het moegestreden en succesvolle aanvalsduo naar de kant gehaald. Selke en Kalou maakten plaats voor Verdad Ibisevic en Genki Haraguchi.

Hierop volgde het slotoffensief van Leipzig, waarin het nog een keer zou scoren. Marcel Halstenberg kopte een voorzet van Diego Demme binnen. De mannen van coach Ralph Hasenhuttl schoten in totaal ruim twintig keer op goal en hadden uiteindelijk 75 procent balbezit, maar bleven met lege handen achter.

Door de nederlaag blijft Leipzig in de grote subtop van Duitsland bivakkeren, terwijl Hertha zich juist aansluit bij deze groep. Tussen de nummers twee (Schalke 04) en elf (Hannover 96) op de ranglijst zit slechts zeven punten verschil.