Arsenal heeft een terugkeer in de Champions League niet langer in eigen hand. De ploeg van Mikel Arteta ging maandagavond onderuit bij Newcastle United, waardoor het als nummer vijf van de ranglijst de laatste speelronde ingaat. Enkel een klein voetbalwonder kan nog voorkomen dat Arsenal opnieuw genoegen zal moeten nemen met Europa League-voetbal voor het aankomende seizoen.

Newcastle United
2 - 0
Arsenal
Arsenal

Arsenal liep in de afgelopen vier seizoenen al de Champions League-miljoenen mis en had goede hoop dat het in het komende voetbaljaar terug zou kunnen keren in het miljardenbal. De Londenaren waren goed op weg, maar leden in april drie nederlagen op rij en gleden toen uit de topvier. De pijnlijke nederlaag tegen aartsrivaal én directe concurrent Tottenham Hotspur van afgelopen donderdag (3-0) betekende opnieuw erg slecht nieuws voor The Gunners.

Maandag had Arsenal de kans om toch weer terug te keren in de topvier. Dan moesten er wel drie punten gepakt worden op St. James' Park en dat lukte niet. Arsenal stelde eigenlijk de gehele wedstrijd flink teleur en kwam tien minuten in de tweede helft op een 1-0 achterstand, door een eigen doelpunt van Ben White. De verdediger probeerde juist om Callum Wilson, die voor rust nog een akelige tandblessure had opgelopen, van scoren af te houden.

In het restant hing een gelijkmaker geen moment serieus in de lucht. Arsenal kwam er simpelweg niet doorheen en Wilson maakte bijna nog de goal van het seizoen, door van grote afstand met een volley zijn geluk te beproeven. Deze spectaculaire poging ging maar net naast; zes minuten voor tijd schoot Bruno Guimarães alsnog de 2-0 tegen de touwen. Daarmee was de wedstrijd gespeeld.

Arsenal heeft nu, met nog één speelronde te gaan, twee punten minder dan nummer vier Tottenham. The Spurs hebben ook nog eens een veel beter doelsaldo en daarom aan een punt tegen het reeds gedegradeerde Norwich City voldoende om zich te plaatsen voor de Champions League. Arsenal sluit het seizoen af met een thuiswedstrijd tegen Everton.