Ter Avest en Nuytinck zijn Kluivert de baas bij uitglijder Roma

AS Roma dreigt verder achterop te raken ten opzichte van de top in de Serie A door een nederlaag bij Udinese. Justin Kluivert was een van de drie Nederlanders die in de basis begon in de Dacia Arena en kon het verschil niet maken.

Udinese
Udinese
1 - 0
AS Roma
AS Roma

Voor Kluivert betekende het starten tegen Udinese zijn derde basisplaats op rij bij de Romeinen, waar hij in de voorgaande wedstrijden vanaf de linkerflank speelde. Zaterdagmiddag liet Roma-trainer Eusebio Di Francesco de ex-Ajacied vanaf rechts zijn acties maken, waardoor de buitenspeler een duel met Hidde ter Avest ontliep. Laatstgenoemde startte als rechtsback bij Udinese en Bram Nuytinck had een plek in het hart van de defensie, naast de Nigeriaanse Haarlemmer William Troost-Ekong.

Die Nederlands getinte defensie hield de aanval van AS Roma, waar de na blessureleed weer fitte Rick Karsdorp voor het eerst sinds 6 oktober op de bank zat, lange tijd uitstekend in bedwang. Dat terwijl Udinese na twaalf speelronden slechts zeventiende stond in de Serie A. De bezoekers konden het kwaliteitsverschil amper tot uiting brengen. Sterker, ze mochten van geluk spreken dat Ignacio Pussetto een open kopkans liet liggen in de eerste helft. Roma-spits Patrick Schick deed even later hetzelfde. Het was een spaarzame mogelijkheid. Met liefst 77 procent balbezit in de eerste helft was Roma wel dominant, maar niet gevaarlijk.

Het was aan Rodrigo De Paul te danken dat er een einde kwam aan de status quo. De Argentijnse sterspeler van Udinese slalomde in de 54ste minuut door de Roma-defensie en was keeper Antonio Mirante vervolgens net te snel af: 1-0. De 2-0 van Udinese werd even later afgekeurd omdat Pussetto hands maakte bij het controleren van de bal. De VAR was nodig om dat te constateren.

Waar Nuytinck en Ter Avest gedisciplineerd bleven verdedigen, was de wedstrijd voor Kluivert na 64 minuten al ten einde toen hij gewisseld werd voor Cengiz Ünder. De komst van de Turkse buitenspeler veranderde weinig aan het spelbeeld. De invalbeurt van Edin Dzeko evenmin. Udinese hield stand en won met de debuterende coach Davide Nicola voor het eerst sinds 26 augustus een thuiswedstrijd in de Serie A. Roma blijft teleurstellend presteren en staat zesde. Karsdorp bleef negentig minuten op de bank en moet hopen dinsdag in de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid zijn rentree te mogen maken.