Ten Hag ziet groei bij Ajax

Erik ten Hag meent dat Ajax op bezoek bij Sparta Rotterdam 'een prima overwinning' heeft behaald. De coach van de Amsterdammers zag op Het Kasteel progressie.

'Als je met 5-2 wint, ben je een tevreden coach', zo begon Ten Hag bij FOX Sports zijn analyse. 'Er zaten mooie goals en prachtige spelhervattingen bij. De punten worden steeds duurder in deze fase van de competitie; dus dit is een prima overwinning.'

De coach van de Amsterdammers vond de gelijkmaker van Ajax, dat na de aftrap direct de 1-1 liet aantekenen, cruciaal. 'Hoe snel we gelijk maken, dat is goed en heel belangrijk. Na rust hebben we het vervolgens goed afgemaakt', aldus Ten Hag, die zijn ploeg wel had voorgehouden dat de 1-0 van Michiel Kramer nooit had mogen vallen. 'We komen bij die corner de afspraken niet na. Dat mag en kan niet.'

Overigens was Ten Hag niet onverdeeld enthousiast over de arbitrage, die bij een 1-1 stand een goal van Nicolás Tagliafico afkeurde. 'Het was in geen velden of wegen buitenspel volgens mij', zo stelde Ten Hag, die na het zien van de beelden lachend over zijn eigen overdrijving constateerde dat het inderdaad geen buitenspel was. 'Dit kan bepalend zijn, gelukkig heeft het geen negatieve consequenties voor ons.

Al met al keek Ten Hag dus ondanks de matige eerste helft van Ajax tevreden terug. 'We worden duidelijk constanter', zo luidde zijn conclusie. 'De variatie in de aanvallen, de buitenspelers met heel veel rendement', zo somde hij op. En vooral die doeltreffendheid deed hem deugd. 'We moeten alleen nog wat effectiever zijn, dan wordt het allemaal een stuk makkelijker. '

Advocaat
De verliezende trainer, Dick Advocaat, was niet te spreken over het de 1-1 van Ajax, die vrijwel direct na de openingstreffer van Sparta viel. 'De eerste helft was heel redelijk van onze kant. De tweede helft hebben zij toch de individuele klasse om de wedstrijd naar hun hand te zetten. De 1-1 was het breekpunt.'

Dat zijn ploeg zo snel de tegentreffer incasseerde, baart de oefenmeester zorgen. 'Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Dit mag op dit niveau niet gebeuren, maar het gebeurt. De eerste helft hebben we goed gespeeld, in de tweede helft was het snel gespeeld', zo concludeerde Advocaat.

De terugblik van Ajax-wachter Freek Jansen.