Ten Hag ziet duidelijke oorzaak voor puntenverlies Ajax: 'We laten het versloffen'

Ajax ging woensdagavond met een kater de winterstop in door een 1-1 gelijkspel tegen Willem II. Erik ten Hag zag een duidelijke oorzaak van het puntenverlies: 'Het afronden. Het hoofd van Willem II lag op het hakblok, maar dan moet je doorbijten.'

Willem II
Willem II
1 - 1
Ajax
Ajax

Door een goal van Antony stond Ajax na vier minuten al op een 0-1 voorsprong tegen Willem II, maar daarna kwam de klad erin bij de Amsterdammers. 'We begonnen goed', zag ook Ten Hag. 'Maar daarna laten we het versloffen, spelen we te langzaam en houd je de tegenstander in leven. Je moet de druk erop houden en ze op hun eigen helft houden. Dat deden we onvoldoende', zo analyseerde de Ajax-coach.

'Ten Hag zag dat Willem II in de eerste helft al een paar waarschuwingsschoten loste: 'Als je niet naar 0-2 gaat, blijven zij erin geloven en uiteindelijk hebben zij hun doel bereikt. Het is positief dat we onze rust bewaren en in ons slotoffensief kregen we nog heel veel kansen, maar dan gaat de bal er niet in. Dat waren echt wel heel grote kansen: een bal op de paal en Robbin Ruiter die in de wedstrijd groeide. We moeten het gewoon afmaken en het niet zover laten komen. Dat is kwalijk', zei de coach bij FOX Sports.

Of een lege tank de oorzaak was van het laten versloffen van de wedstrijd? 'Natuurlijk heeft dat ermee te maken, maar je hebt gewoon de wedstrijd in handen met die 0-1. Als je doordrukt en de 0-2 maakt, geeft de tegenstander op. Sommige jongens hebben wel veel moeten spelen, waardoor misschien net die scherpte en het overzicht er niet is. Dan maak je namelijk andere keuzes en dan hadden we zeker die goal nog gemaakt', aldus Ten Hag, die hoopt dat onder anderen Noussair Mazraoui, Lassina Traoré, Mohammed Kudus en David Neres snel weer aan kunnen sluiten. 'We missen vier tot vijf sterkhouders. Als die terug zijn, is de selectie weer op kracht en heb je offensief meer keuzes. We gaan dus vooral de groep weer fit maken', zo reageerde Ten Hag op de vraag of er nog spelers bij moeten komen in de winter.

Tadic
Aanvoerder Dusan Tadic vond dat Ajax te veel balverlies leed en slordig was. 'We moeten meer goals maken. Gemakzucht na de 0-1? Misschien. We probeerden het wel, maar we moeten een hoger tempo spelen. Soms willen we te snel naar voren en verliezen we de bal', aldus de captain, die nu een korte periode gaat rusten alvorens het thuisduel met PSV wacht op 10 januari. 'We moeten beter spelen en opstaan. Wij zijn Ajax en elke wedstrijd is belangrijk voor ons.'