Ten Hag tast in het duister over teleurstellende eerste helft Ajax

Ajax-trainer Erik ten Hag vindt het 1-1 gelijkspel van zijn ploeg tegen Benfica 'meer dan verdiend'. De oefenmeester was wel kritisch over de zwakke eerste helft van de Amsterdammers.

Ajax kwam er niet aan te pas in de eerste 45 minuten van de wedstrijd in Estádio da Luz. 'We hadden ons voorgenomen om met geloof en initiatief te spelen, maar dat deden we niet. Benfica speelde niet groots, maar we hielpen ze in het zadel. We speelden in een veel te laag tempo met te weinig beweging en diepgang, het was gewoon matig. Hoe dat kan? Wist ik het maar, we gaan het terugkijken', aldus Ten Hag voor de camera van Veronica.

In de 29ste minuut ging het mis bij Andre Onana. De doelman ging flink in de fout en veroorzaakte zo de 1-0 van de Portugezen. 'Zo'n fout kun je je niet verloorloven', zei Ten Hag daarover. 'Hij was ongeconcentreerd. Geweldig dat hij aan het einde nog een punt voor ons redt. Complimenten voor zijn weerbaarheid, maar zo'n fout past niet bij hem.'

Ten Hag vond Onana niet de enige tegenvallende speler in de eerste helft. 'Hakim Ziyech en David Neres waren onzichtbaar, maar je weet met Hakim dat hij toch altijd één of twee geniale momenten kan hebben. Dat is geen gok, dat weet je gewoon. Neres haalde ik naar de kant omdat ik met Kasper Dolberg in de spits toch nog voor een overwinning wilde gaan', legde de Ajax-coach uit.

'Complimenten aan mijn elftal hoe ze zich de tweede helft hebben teruggeknokt. We hebben weerbaarheid getoond en een heel goed doelpunt gemaakt. Bovendien hebben we ons niet laten irriteren en provoceren. We gingen nog op jacht naar de 1-2, maar uiteindelijk is 1-1 een meer dan verdiend resultaat.'

Op 27 november hervat Ajax de Champions League met een uitwedstrijd tegen AEK Athene. Bij een zege in Griekenland zijn de Amsterdammers hoe dan ook zeker van deelname aan de knock-outfase van het miljardenbal.