Ten Hag kritisch op rechterflank en vele gemiste kansen Ajax

Erik ten Hag zag dat Ajax het zichzelf zondag onnodig moeilijk maakte in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard. De coach was ontevreden over de manier waarop zijn ploeg met de kansen omging én over het optreden van Noussair Mazraoui en Antony. Zij werden allebei gewisseld.

Fortuna Sittard
1 - 2
Ajax
Ajax

Mazraoui en Antony speelden een teleurstellende wedstrijd en Ten Hag zag het duo vooral slecht uit de kleedkamer komen voor de tweede helft. Kort na rust viel ook de gelijkmaker van Fortuna. Nog binnen het uur haalde Ten Hag de twee vleugelspelers naar de kant; Devyne Rensch en David Neres waren de vervangers.

'Ik vond ze niet goed spelen', zei Ten Hag tegen ESPN over Mazraoui en Antony. 'De hele wedstrijd al niet, maar in die fase na rust waren ze gewoon slap. Die twee hebben al geweldig veel goede dingen laten zien, en als ze goed zijn, zijn ze nauwelijks te stoppen. Vandaag hadden ze een wat mindere dag, dat kan ook een keer gebeuren. Met de bank die wij hebben kan je dan ook wisselen.'

Antony had voor zijn wissel twee goede kansen onbenut gelaten. Ook Dusan Tadic en Sébastien Haller hadden het vizier niet op scherp staan, al maakte laatstgenoemde uiteindelijk nog wel de winnende goal. 'We hebben ontzettend veel kansen gecreëerd, ongekend', stelde Ten Hag. 'We moeten die wedstrijd natuurlijk veel eerder in het slot gooien. Dat je Fortuna terug laat komen tot 1-1 en dat het zolang duurt voordat je op 1-2 komt is niet goed, maar als je zo voetbalt en Fortuna zo bij elkaar speelt, dat is natuurlijk wel goed.'

Hoe komt het dat Ajax zoveel moeite heeft met het afmaken van de kansen? 'Soms heb je die fases in een seizoen, daar zitten we nu even in', zei Ten Hag. 'Ik zou me meer zorgen maken als we de kansen niet creëren. Dat doen we wel, ondanks de moeilijke omstandigheden voetballen we gewoon goed. Frisheid bij de aanvallers? Nee hoor, Haller heeft tegen AZ maar een helft gespeeld, Dusan nog korter en Antony helemaal niet. Je mag meer frisheid van onze aanvallers verwachten, dat mogen we ook eisen. Ze hebben de kwaliteiten en moeten die kansen gewoon afmaken.'