Ten Hag heerst in Europa, De Ligt neemt record over van Fàbregas

De 0-1 overwinning van Ajax bij Tottenham Hotspur werd dinsdagavond bekeken door ruim 4,1 miljoen Nederlandse televisiekijkers, wat een kijkcijferrecord betekent. Nooit eerder keken er zoveel mensen naar een Europese wedstrijd van een Nederlandse ploeg. VI zet de belangrijkste statistieken op een rijtje:

• De prestaties van Erik ten Hag in Europa zijn geweldig. De coach verloor maar twee van zijn 23 Europese wedstrijden. Het ging alleen mis met FC Utrecht tegen Zenit Sint-Petersburg (1-0, 2-0 na verlenging) en dit seizoen met Ajax tegen Real Madrid (1-2).

Alle Europese wedstrijden van Ten Hag als hoofdtrainer staan onderin dit artikel in een tabel.

Matthijs de Ligt is de jongste aanvoerder aller tijden in een halve finale van de Champions League. De verdediger van Ajax was dinsdag 19 jaar en 261 dagen oud. Het oude record stond op naam van Cesc Fàbregas, die in 2009 21 jaar en 360 dagen oud was toen hij de aanvoerdersband droeg tijdens Manchester United - Arsenal.

• Ajax heeft dit seizoen al 161 keer gescoord in alle competities en is daarmee de meest scorende ploeg van Europa. Manchester City staat op 158 goals, Paris Saint-Germain op 141 en Barcelona op 130.

• In het huidige seizoen heeft Ajax elf doelpunten gemaakt in uitwedstrijden in de Champions League. Dat is het hoogste aantal van alle ploegen die dit seizoen meedoen of meededen: Manchester City eindigde op tien goals buiten het eigen stadion.

Ajax op rapport

• Maar één van de zeventien vorige ploegen die de eerste halve finale met 0-1 verloor in de Europa Cup 1/Champions League, slaagde erin om via een zege in de return alsnog de finale te bereiken. Dat was Ajax in het seizoen 1995/96 (Panathinaikos, 0-3).

• Bij de zege van Ajax in Griekenland, op 17 april 1996, was Donny van de Beek nog niet geboren

• Van de Beek scoorde in de kwartfinale van de Champions League al tegen Juventus en sloeg dinsdag opnieuw toe in een grote wedstrijd voor Ajax. De middenvelder werd de op twee na jongste doelpuntenmaker voor Ajax in de halve finale van de Champions League, na Nordin Wooter en Mario Melchiot.

• Ajax was tegen Tottenham in de eerste helft behoorlijk dominant. De Amsterdammers verstuurden voor rust 113 succesvolle passes op de helft van de tegenstander, Tottenham kwam op de helft van Ajax niet verder dan 50 passes die aankwamen.

• Na rust kwam Ajax meer onder druk te staan. Toch kwam Tottenham in de hele wedstrijd niet verder dan één schot tussen de palen. De voorsprong van Ajax kwam dan ook niet serieus in gevaar.

Direct na de wedstrijd wierpen we ook al een blik op de bijzondere statistieken van Ajax: